Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Τ. Ερντογάν: Οι 3 άξονες για συνεργασία με την Τουρκία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Δεν λύθηκαν τα σημαντικά προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση προσέγγισης και από τους δύο πλευρές μέσα από μια θετική σκοπιά, ανέφερε ο πρωθυπουργός

Τους τρεις άξονες για μια καλύτερη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε -μεταξύ άλλων- με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημείωσε, το πλαίσιο που οραματίζεται ως προς τον τρόπο που θα υλοποιηθεί μια καλύτερη συνεργασία περιλαμβάνει τρεις άξονες:

  1. Πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. «Εκεί θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
  2. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, «τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
  3. Η λεγόμενη θετική ατζέντα, η οποία αφορά ζητήματα συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η πολιτική προστασία. «Πιστεύω ότι μπορούμε γρήγορα να έχουμε απτά αποτελέσματα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά την έμπρακτη στήριξη την οποία παρείχε και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινωνία προς τον τουρκικό λαό, θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά πράγματα στην ψυχολογία των σχέσεών μας. Η σημερινή μας συνάντηση επαναβεβαίωσε τη διάθεση, και τη δική μου και του Προέδρου Ερντογάν».

Όπως τόνισε, «η συνάντηση επαναβεβαίωσε τη διάθεση για νέα επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για έναν πιο σαφή δίαυλο, οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες».

«Πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη με μία προφανώς θετική ατζέντα στο “μενού”» συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αυτό δεν σημαίνει πως λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε, αλλά υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο πλευρών να προσεγγίσουμε εκ νέου το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μια θετική σκοπιά, κι αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης».

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στο Βίλνιους

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο ευρωπαϊκό συμβουλίου, το οποίο στο παρελθόν είχε ανοίξει δύο δρόμους για την Τουρκία. «Πρόθεσή μας είναι να πορευτούμε στον θετικό δρόμο» σημείωσε. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είπε επιβεβαιώθηκε «το εξαιρετικό πλαίσιο συνεργασίας σε πολλά επίπεδα – και στον αμυντικό τομέα».

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε «θετικό κλίμα» η συνάντηση – Όλα όσα συνέβησαν στο Βίλνιους

Ως προς τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, επεσήμανε ότι έθεσε το ζήτημα της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να επιλυθεί. «Είναι ζήτημα κράτος δικαίου όταν ένας εκλεγμένος δήμαρχος φυλακίζεται χωρίς βάσιμες κατηγορίες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σέβεται την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύντομα.

naftemporiki.gr