Skip to main content

Έφη Αχτσιόγλου: Ανοίγει τον χορό των υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δίνοντας τέλος σε ένα παιχνίδι χαρακωμάτων, διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, λέει σήμερα το μεγάλο «Ναι» από το Περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών

Προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση της «pole position» μεταξύ όσων προτίθενται να δηλώσουν παρόντες και παρούσες στην εσωκομματική μάχη, παίρνει η Έφη Αχτσιόγλου η οποία σήμερα θα ανακοινώσει πρώτη από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους της την πρόθεσή της να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο του κόμματος.

Δίνοντας τέλος σε ένα παιχνίδι χαρακωμάτων, διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, όπου όλοι οι εν δυνάμει διεκδικητές της προεδρίας απέφευγαν να ξεκαθαρίζουν εάν προτίθενται να καταθέσουν υποψηφιότητα, η κυρία Αχτσιόγλου λέει σήμερα το μεγάλο «Ναι» από το Περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της, στις 12:30 θα καταθέσει επισήμως υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας εκλογικής μάχης που σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι

Η απόφαση της κυρίας Αχτσιόγλου να πάρει το ρίσκο και να ριχτεί πρώτη στον εκλογικό αγώνα έθεσε σε κίνηση τον εσωκομματικό μηχανισμό καθώς λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει δημοσίως την υποψηφιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αντιδράσεις υπήρξαν, όμως, και από την πλευρά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος  αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.

Το ενδιαφέρον στρέφεται όμως και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, καθώς και στην πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου που, κατά πληροφορίες, εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία.

Από την πλευρά του ο συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές αλλά τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει να ανατραπούν τα δεδομένα στα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν· είτε με μια δική του ανακοίνωση ή με άλλη υποψηφιότητα έκπληξη.

Έφη Αχτσιόγλου: Το βιογραφικό και η πολιτική της διαδρομή

Στόχος να ηγηθεί της κούρσας

Η απόφαση της κυρίας Αχτσιόγλου να ανοίξει πρώτη τα χαρτιά της και μάλιστα σε μια ημέρα με πλούσια πολιτική επικαιρότητα λόγω της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας καταδεικνύει την πρόθεσή της να ηγηθεί της εσωκομματικής κούρσας από την πρώτη ημέρα. Άλλωστε, η κυρία Αχτσιόγλου θα έχει σήμερα την ευκαιρία να παρουσιάσει πρώτη την πολιτική πλατφόρμα της για τις εκλογές, κάτι που ενδεχομένως θα της διευκολύνει να θέσει εκείνη την ατζέντα της εσωκομματικής συζήτησης τις επόμενες ημέρες.

Περαιτέρω, η πολιτική επιλογή της να ανοίξει εκείνη πρώτη τον χορό των υποψηφίων δίνει τη δυνατότητα σε μια σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών που την υποστηρίζουν να δηλώσουν δημόσια την προτίμησή τους σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί «ρεύμα» υπέρ της υποψηφιότητάς της.

Επίσης, η κίνηση της κυρίας Αχτσιόγλου να προηγηθεί χρονικά των υπολοίπων αυξάνει εκ των πραγμάτων την ορατότητα της υποψηφιότητάς της κάτι που αναμένεται να προσδώσει δυναμική στην εσωκομματική καμπάνια της. Βέβαια, το μομέντουμ δεν είναι απαραίτητο ότι θα διασφαλίσει και την τελική επικράτηση σε μια διαδικασία η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει και άλλους αποφασιστικούς σταθμούς πέραν της σημερινής επίσημης