Τη διάταξη που προτείνει η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων κατέθεσαν στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι η πρόταση είναι «ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό, ενώ επανέλαβαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του να δοθεί «το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν», καθώς «εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Οι πηγές της Κουμουνδούρου επεσήμαναν ότι «αντίθετα, η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέσαμε στη Βουλή το 2018 εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Τόνισαν, δε, πως «ένα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούμε πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα».
«Τέλος, αφού ανοίγει αυτός ο διάλογος, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κάτι που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία», κατέληξαν οι πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού».
Το νομοσχέδιο αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Τι περιέχει το σχέδιο νόμου
Βάσει του νομοσχεδίου, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών.
Στο προηγούμενο νομοσχέδιο του 2019, θεσπίσθηκαν επιπλέον προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό, δηλ. να έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αυτοί οι περιορισμοί όμως κατέστησαν δυσχερή τη συμμετοχή στις εκλογές για τη μεγάλη πλειονότητα των εκλογέων, και ακριβώς γι’ αυτό προτείνεται η κατάργησή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο αφορά Έλληνες πολίτες οι οποίοι – είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού- είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δίνεται συνεπώς η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.
Κ. Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, κατά τη δευτερολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ