Ψήφο εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές έλαβε η κυβέρνηση, κατά την ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, και επί 300 ψηφισάντων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ναι», οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «όχι», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας).
Κ. Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων
Κατά τη δευτερολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Είπε επίσης ότι «οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές».
«Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με τη ψήφο τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, όπως είπε «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά».
Εμφανίστηκε εξάλλου βέβαιος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 και υποσχέθηκε «συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου θα ζητήσω από τους πολίτες να είναι συνοδοιπόροι στο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας».
Ρεκόρ χρόνου, αλλά και ομιλητών
Σε σύντομο απολογισμό του τριημέρου της ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος ενημέρωσε ότι στις 36 ώρες συνεδριάσεως, που αποτελεί ρεκόρ χρόνου σε προγραμματικές δηλώσεις, μίλησαν συνολικά 135 ομιλητές. Συγκεκριμένα μίλησαν 92 βουλευτές, οκτώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί και οι οκτώ πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Στην προηγούμενη συζήτηση του 2019 επί των προγραμματικών δηλώσεων είχαν μιλήσει 108 βουλευτές, αλλά επί τριάντα μία ώρες, ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 -και στις δύο φορές που είχαμε προγραμματικές- είχαν μιλήσει αντιστοίχως 74 και 99 βουλευτές.
Ο κ. Τασούλας ενημέρωσε επίσης ότι η μέση διάρκεια των 19 συζητήσεων επί προγραμματικών δηλώσεων που διεξήχθησαν μεταπολιτευτικά και εκτυλίχθηκαν εντός του τριημέρου ήταν 20 ώρες.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
- Κ. Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων
- Σ. Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της Ν.Δ.
- Ν. Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση