Skip to main content

Ναυάγιο στην Πύλο: Αιχμές από Frontex και Σόφι ιν’τ Βελντ στη συζήτηση της LIBE

Aris Oikonomou / SOOC

Για «πιθανή εγκληματική ενέργεια από το Λιμενικό», έκανε λόγο η Ολλανδή Ευρωβουλευτής

Στο μικροσκόπιο της LIBE, της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, βρέθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου. Στη συζήτηση παρέστησαν τόσο ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και η αρμόδια Επίτροπος για τη Μετανάστευση Ίλβα Γιόχανσον, αλλά ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX  Χανς Λέιτενς.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX τόνισε, «όλα ξεκίνησαν με τη χρήση αεροσκάφους το οποίο βρισκόταν σε αποστολή στην Ιταλία αποφασίσαμε να το αποστείλουμε για να αναζητήσει το σκάφος. Χρειάστηκε να επιστρέψει γιατί δεν είχε επαρκή καύσιμα. Προσφέραμε δύο φορές να στείλουμε drones από κάποια αποστολή μας και δε μας δόθηκε απάντηση. Εντέλει χρησιμοποιήθηκε το drone αλλά τελικά εστάλη σε άλλη επιχείρηση στη νότια Ελλάδα. Χρειάστηκε δύο ώρες να πάει στη Νότια Κρήτη και να επιστρέψει όπως εμείς του ζητήσαμε. Όταν επέστρεψε, το σκάφος είχε ήδη βυθιστεί. Εμείς δηλαδή προσφέραμε βοήθεια, αλλά δεν υπήρχε απάντηση από τις ελληνικές Αρχές».

Σχετικά με τη διακοπή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Λέιτενς απάντησε: «εξετάζουμε τις εξελίξεις για τα αίτια και θα το αποφασίσουμε σε αυτή τη βάση».

Στην εισήγησή της η Ίλβα Γιόχανσον τόνισε: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που μετά την τραγωδία στην Πύλο σκέφτηκα πώς να είναι να περπατάς πρώτα μέσα από τις ερήμους, να έρχεσαι στη Λιβύη, να γλιστράς μέσα παράνομα πιθανότατα, να πηγαίνεις σε αυτό το αλιευτικό σκάφος, να είσαι παγιδευμένος σε ένα μεταλλικό κουτί για μέρες χωρίς παράθυρα, σε ένα εντελώς γεμάτο σκάφος, ίσως ένα παιδί μαζί σου που πρέπει να ηρεμήσεις σε αυτές τις συνθήκες… Και η αλήθεια είναι ότι δε θα μάθουμε πώς είναι. Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους πέθαναν, ίσως 600 ανθρώπινες ζωές».

Η Επίτροπος Γιόχανσον είπε ότι αμέσως μετά το ναυάγιο μίλησε με την ελληνική κυβέρνηση (υπηρεσιακή), ενώ χθες ξαναμίλησε με τους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι τη διεβεβαίωσαν ότι συνεχίζονται οι έρευνες. «Έχουμε απευθείας επαφές και με τα δύο σώματα για να είμαστε σίγουροι ότι η διερεύνηση προχωράει. Προτεραιτότητα να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι το ναυάγιο «ήταν σοκ, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη» καθώς και ότι «όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν πρέπει να απαντηθούν στο πλαίσιο του πού συνέβη αυτό. Είμαστε μία Ένωση δημοκρατιών. Δεν αυτοσχεδιάζουμε νομικές διαδικασίες. Πρέπει να δουλέψουμε με το σύστημα που υπάρχει. Σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός διέταξε άμεση ποινική έρευνα. Καλωσορίζουμε ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ξεκίνησαν ήδη να εργάζονται πάνω σε αυτό».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις» και αναρωτήθηκε αν «ακολουθήθηκε το Ναυτικό Δίκαιο και χάσαμε 650 ανθρώπους; Αυτή είναι η ερώτηση. Ποιος δεν έκανε τη δουλειά του; Ποιας χώρας και γιατί;».

Αιχμηρή ήταν η Ευρωβουλευτής του Renew, Ολλανδή Σόφι ιν’τ Βελντ, η οποία επεσήαμνε ότι ενώ είχε προβλεφθεί παρουσία του Μαργαρίτη Σχοινά «στην επόμενη συζήτηση για το ναυάγιο στην Πύλο, αυτό ματαιώθηκε: είναι πολύ λυπηρό, λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού».

«Υπάρχει μία πολύ σκοτεινή εικόνα όσον αφορά το ρόλο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Όχι μόνο δεν έδρασε επαρκώς, αλλά ίσως να είναι υπεύθυνοι για την ανατροπή του σκάφους όταν προσπάθησαν να το ρυμουλκήσουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα, οπότε το ναυάγιο και ο θάνατος 600 ανθρώπων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Ίσως να υπάρχει εγκληματική ενέργεια».

«Μας λέτε συνεχώς ότι κάνετε έρευνα. Ωστόσο η Ελλάδα εμπλέκεται μονίμως σε περιστατικά pushbacks (παράνομων επαναπροωθήσεων), κακομεταχείρισης μεταναστών κ.α. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την φορά θα πει την αλήθεια και θα αναζητήσει τη δικαιοσύνη; Εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη.

Γίνεται έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που είναι παντελώς αναξιόπιστη, χρησιμοποιείται κυρίως για συγκάλυψη όπως είδαμε σε προηγούμενες έρευνες για τις επαναπροωθήσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Κομισιόν λέει “το αφήνουμε πλήρως στις εθνικές Αρχές, δεν έχουμε καμία σχέση”»