Τη διαβεβαίωση πως θα διαφυλάξει «την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου» έδωσε ο επανεκλεγείς στη θέση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εν μέσω των «προβλέψεων» που ακούγονται – όπως είπε – περί «θεσμικών ακροβασιών και ακροτήτων» λόγω της οκτακομματικής σύνθεσης του Σώματος.
«Σας καλώ να συμβάλετε ώστε η Βουλή να αποτελέσει το γόνιμο εργαστήρι της πολιτικής σύνθεσης που θα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός» είπε απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια, κατά την οποία αναδείχθηκε πρόεδρος με 249 ψήφους.
«Ακούμε προβλέψεις – ή μήπως ευχές(; ) για θεσμικές ακροβασίες και ακρότητες. Προσωπικά δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για την αποστολή της Βουλής και το ευοίωνο κατώφλι που βρίσκεται η χώρα είναι για να σας καλέσω σε μία πορεία που δεν θα έχει στοιχεία κωλυσιεργίας ή αλαζονίας» είπε.
«Η χώρα μας έφτασε έως εδώ παρά την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας, με μικρά διαλείμματα σταθερότητας. Είναι καιρός αυτή η ζωτική παράμετρος ειρήνης να γίνει ο κανόνας. Το χρωστάμε στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει η απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του».
«Εγώ θα διαφυλάξω την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και θα διευκολύνω την αποστολή μας. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την αποστολή δεν θα είμαι μόνος» κατέληξε.
Πρόεδρος της Βουλής με 249 ψήφους
Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με 249 ψήφους, ενώ 51 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Ειδικότερα, υπέρ της εκλογής του κ. Τασούλα ψήφισαν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «παρών».
Το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Τασούλα
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
Σε εξέλιξη η εκλογή αντιπροέδρων και κοσμητόρων – Ποιοι προτείνονται από τα κόμματα
Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, όχι όμως προφορικά αλλά γραπτά, και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές θα δηλώνουν, με το όνομά τους, την προτίμησή τους.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. προτείνονται για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης, για τη θέση του Β’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς και για τη θέση του Γ’ αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται για τη θέση του Δ’ αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνεται για τη θέση του ΣΤ’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Λαμπρούλης.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» προτείνεται για τη θέση του Ζ’ αντιπροέδρου ο Πέτρος Δημητριάδης.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης προτείνεται για τη θέση του Η’ αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νίκης», προτείνεται για τη θέση του Θ’ αντιπροέδρου ο Γεώργιος Αποστολάκης.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Πλεύσης Ελευθερίας» προτείνεται για τη θέση του Ι’ αντιπροέδρου ο Μιχαήλ Χουρδάκης.
Από την Κ.Ο. της ΝΔ για το αξίωμα των κοσμητόρων προτείνονται οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των γραμματέων οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.
Από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα προτείνεται η Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο Πέτρος Παππάς.
Από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για το αξίωμα του γραμματέα ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.
naftemporiki.gr με πληφορορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ