Με ταχείς ρυθμούς εκκινούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στη διάθεση της λιγότερο από ένα χρόνο για να υλοποιήσει τον «μετασχηματισμό» που ευαγγελίζεται και να διεκδικήσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 το στοίχημα της επαναφοράς της σε θέση πραγματικού κόμματος εξουσίας.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης για το πώς πηγαίνουμε στην επόμενη ημέρα» με συνεδριάσεις των εκλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής ενδεχομένως και αυτό το Σαββατοκύριακο.
Επομένως, μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα πρέπει να αποφασιστεί εάν εντός του μηνός θα διεξαχθεί έκτακτο ή διαρκές συνέδριο του κόμματος ή αν θα οριστεί μετά το καλοκαίρι. Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη εκδοχή είναι περισσότερο πιθανή κυρίως λόγω της κόπωσης του κομματικού μηχανισμού από τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου. Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο οι κομματικές αρχαιρεσίες να προσδιοριστούν τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο του νέου έτους, αν και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στη διάθεση του λιγότερους από τέσσερις μήνες για να οργανώσει και να υλοποιήσει την πολιτική αντεπίθεση που σχεδιάζει.
Τα δύο μείζονα ζητήματα που θα κληθεί να διευθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο εν λόγω διάστημα είναι αυτό της διαδοχής και της φυσιογνωμίας κόμματος. Ως προς το πρώτο, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε θέμα διαδοχή με τις δηλώσεις του το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Ταυτόχρονα, όμως, κατέστη σαφές ότι προτίθεται να κρατήσει το τιμόνι στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που μένει να φανεί, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, είναι αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλα πρόσωπα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Το ζήτημα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρξει εναλλακτική πρόταση για την ηγεσία τότε οι εσωκομματικές διεργασίες θα κινδυνεύουν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι συμβαίνουν «μία από τα ίδια» όπως με τις εσωκομματικές εκλογές του 2022.
Το δεύτερο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους επόμενους μήνες η ανανέωση της φυσιογνωμίας αλλά και ο ενδεχόμενος επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του κόμματος. Τα exit poll των εκλογών της Κυριακής, έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς να προσελκύσει ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «Κεντρώοι» καθώς πέτυχε διείσδυση μόλις 12,3%. Αντίθετα, παρά τη συρρίκνωση των ποσοστών του, συνεχίζει να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά (48,3%) και την Αριστερά (41,8%) αλλά δεν ηγεμονεύει, όπως συμβαίνει με την ΝΔ στην Κεντροδεξιά (83,3%) και την Δεξιά (84,9%). Το ερώτημα λοιπόν που θα τεθεί στο εσωκομματικό πεδίο είναι αν θα πρέπει να επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, συστηματικά και συγκροτημένα, να προσδιορίσει κατά τέτοιο τρόπο τη φυσιογνωμία του ώστε να επεκτείνει την επιρροή του και προς στο Κέντρο ή αν θα προτιμήσει να ενισχύσει το κεντροαριστερό/αριστερό προφίλ του κόμματος.