Άνετη αυτοδυναμία και ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.
Με την παράδοση σήμερα το πρωί των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.
Κοιτώντας όμως το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ξεχωρίζουν οκτώ στοιχεία:
- Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά μεγαλύτερη του 22% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο 99,60% της ενσωμάτωσης η ΝΔ κερδίζει το 40,55% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 17,84%. Η διαφορά των 22 και πλέον μονάδων, η μεγαλύτερη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το 1974.
- Μεγαλώνει η «πληγή» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό του υποχώρησε περαιτέρω. Από 20,07% του Μαΐου, που ήταν ήδη αρκετά χαμηλά, υποχώρησε κάτω από 18%.
- Ο εκλογικός χάρτης της χώρας παραμένει μπλε, με μοναδική εξαίρεση την Ροδόπη, όπως και στις εκλογές του Μαΐου.
- Για δεύτερη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης στη Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα,
- Η είσοδος τριών κομμάτων στη Βουλή που κινούνται ιδεολογικά δεξιότερα από την Νέα Δημοκρατία: Η άνετη είσοδος του ακραίου εθνικιστικού κόμματος Σπαρτιάτες, με ποσοστό 4,7%. Άνετα εισήλθε στη Βουλή, διαψεύδοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις δημοσκοπήσεις, και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου η οποία πέτυχε 4,5%. Στη Βουλή θα βρίσκεται την επόμενη περίοδο και το κόμμα ΝΙΚΗ, το οποίο πέτυχε 3,7%.
- Στη Βουλή εισήλθε για πρώτη φορά η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αντιπαρήλθε την εσωτερική κρίση που προκάλεσαν οι αλλαγές στις λίστες της ενισχυμένης αναλογικής και πέρασε το κατώφλι εισόδου με 3,2%.
- Μεγάλος νικητής ήταν η αποχή που ήταν η μεγαλύτερη στη μεταπολίτευση. Η αποχή των πολιτών από την εκλογική διαδικασία κυμάνθηκε στο 47,17%.
- Μεγάλα ονόματα μενουν εκτός Βουλής. Πολλά προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει η μεγαλύτερη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Ωστόσο, ακόμα και στη ΝΔ υπάρχουν απώλειες, ως αποτέλεσμα της διαφορετικής λειτουργίας του εκλογικού συστήματος.