Στο ναυάγιο της Πύλου και τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα αναφέρεται το άρθρο του BBC για τις σημερινές εκλογές.
«Οι Έλληνες ψηφίζουν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα με τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ελπίζει να εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία. Κέρδισε με άνεση τον κεντροαριστερό αντίπαλό του τον Μάιο, αλλά προκήρυξε νέες εκλογές σε μια προσπάθεια να κυβερνήσει μόνος την Ελλάδα. Η ψηφοφορία της Κυριακής έρχεται λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την τραγωδία με σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου, κατά την οποία 500 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους. Αλλά η τραγωδία αυτή είχε μικρή επίδραση στην προεκλογική εκστρατεία» μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.
Η μεγάλη διαφορά στις σημερινές εκλογές σε σχέση με εκείνες της 21ης Μαΐου είναι ότι το νικητήριο κόμμα λαμβάνει μεταξύ 20 και 50 μπόνους έδρες, θυμίζει το BBC και σχολιάζει: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ευρέως ότι επέστρεψε με επιτυχία την ελληνική οικονομία στη σταθερότητα και την ανάπτυξη μετά από μια σοβαρή κρίση χρέους και τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης. Αν και πολλοί Έλληνες παλεύουν με την κρίση του κόστους ζωής, οι ψηφοφόροι τον περασμένο μήνα επέλεξαν να μείνουν με το κόμμα που υπόσχεται χαμηλότερους φόρους και βελτίωση της δημόσιας υγείας». Συνεχίζει δε, αναφέροντας ότι «έχει αποκτήσει φήμη ως ηγέτης με επένδυση από τεφλόν, αποκρούοντας μια σειρά επιζήμιων κρίσεων τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας σιδηροδρομικής τραγωδίας και ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών που έπληξε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και τον ανιψιό του, ο οποίος εργαζόταν ως επικεφαλής του γραφείου του».
Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο, σημειώνει το BBC. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους υποστηρικτές στη Θεσσαλονίκη ότι στους ψηφοφόρους προσφέρονται δύο διαφορετικά οράματα για την Ελλάδα: «μια χώρα και κοινωνία ανθρωπιάς, δημοκρατίας και δικαιοσύνης» ή ένα δεξιό πρόγραμμα που βάζει τα κέρδη της άποψης πάνω από τις ζωές των πολλών.
Οι δύο ηγέτες, επισημαίνεται στο άρθρο, «ακολούθησαν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις όταν ένα σκάφος μεταναστών βυθίστηκε στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής μόλις πριν από 11 ημέρες. Η εκστρατεία διακόπηκε απότομα καθώς η Ελλάδα κήρυξε τριήμερο πένθος και έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την αντίδραση της ελληνικής ακτοφυλακής τις ώρες πριν εκατοντάδες άνθρωποι χάσουν τη ζωή τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπερασπιστεί με πάθος το λιμενικό και καταδίκασε τους λαθροδιακινητές. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ανησυχίες. Είπε ότι, την εποχή που ήταν επικεφαλής κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ταξίδευαν στην Ελλάδα, η ακτοφυλακή, η αστυνομία και ο στρατός είχαν εργαστεί “με έναν στόχο, την ανθρώπινη ζωή”».
«Μετά τη μεταναστευτική κρίση, οι απόψεις των περισσότερων Ελλήνων ψηφοφόρων έχουν αλλάξει υπέρ αυστηρότερων, πιο συντηρητικών πολιτικών», λέει στο BBC ο Πάνος Κολιαστάσης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Η αιτία έχει τις ρίζες της στη μεταναστευτική κρίση του 2020 στον Έβρο, όταν η Τουρκία προσπάθησε να σπρώξει χιλιάδες μετανάστες στο ελληνικό έδαφος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδρασε γρήγορα. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού αντιλαμβάνεται το μεταναστευτικό ζήτημα ως εξωτερική απειλή στην εθνική κυριαρχία» εξηγεί.