Skip to main content

Διευκρινίσεις Μηταράκη μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις του

Aris Oikonomou / SOOC

Ο ισχυρισμός του κ. Μηταράκη, που ουσιαστικά συνεπάγεται ότι οποιοδήποτε ναυάγιο ανά τον κόσμο σε διεθνή ύδατα θα έπρεπε να μένει αβοήθητο, προκάλεσε οξεία κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση

Τον ισχυρισμό του ότι το Λιμενικό Σώμα «δεν είχε το δικαίωμα» να παρέμβει για να διασώσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό ανασκεύασε μερικώς χθες ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά από οξεία κριτική που δέχθηκε.

«Εν πάση περιπτώσει εδώ μιλάμε για 49 μίλια εκτός από την ακτογραμμή της Ελλάδος. Εκεί το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα» είχε υποστηρίξει χθες το πρωί στην κρατική τηλεόραση ο κ. Μηταράκης και είχε επικαλεστεί για την ορθότητα της θέσης του τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων της Θάλασσας (UNCLOS). «Όπως δεν μπορούν άλλες χώρες να σταματήσουν ελληνικά πλοία που πλέουν ανά τον πλανήτη σε διεθνή ύδατα, έτσι και το ελληνικό λιμενικό δεν μπορεί προληπτικά να σταματήσει ένα σκάφος για έλεγχο για μία παράνομη πράξη όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, εκτός χωρικών υδάτων» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός προς επίρρωση του ισχυρισμού του.

Ο ισχυρισμός του κ. Μηταράκη που ουσιαστικά συνεπάγεται ότι οποιοδήποτε ναυάγιο ανά τον κόσμο σε διεθνή ύδατα θα έπρεπε να μένει αβοήθητο, προκάλεσε οξεία κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της Ναυτιλίας καταλόγισε στον κ. Μηταράκη ότι επικαλείται λάθος σύμβαση και επισήμανε ότι σύμφωνα με τη «Διεθνή Σύμβαση για τη ναυτική Έρευνα και Διάσωση» του 1979 που έχει κυρώσει η Ελλάδα τα συμβαλλόμενα μέρη διαβεβαιώνουν ότι εξασφαλίζουν την παροχή βοήθειας «σε κάθε άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα». «Με τη λήψη πληροφορίας ότι ένα άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα σε μια περιοχή όπου ένα μέρος μεριμνά για το συνολικό συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, οι υπεύθυνες αρχές του μέρους αυτού θα λάβουν άμεσα μέτρα για να παράσχουν την καταλληλότερη διαθέσιμη βοήθεια» προβλέπει η ίδια σύμβαση.

Λίγο αργότερα και στον απόηχο των αντιδράσεων ο κ. Μηταράκης επανήλθε στο θέμα ανασκευάζοντας μερικώς καθώς αναγνώρισε σαφώς ότι ακόμη και σε διεθνή ύδατα η Ελλάδα υποχρεούται να ασκεί έρευνα και διάσωση όπου αυτό απαιτείται.  «Διαβάζω υποψήφιους βουλευτές και ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ να μπερδεύονται, εσκεμμένα, με το ξεκάθαρο σχόλιο που έκανα στην ΕΡΤ: στα χωρικά μας ύδατα έχουμε πλήρη δικαιοδοσία βάση UNCLOS, εκτός αλλά εντός SAR ασκούμε έρευνα/διάσωση όπου απαιτείται. Βάση αυτών των κανόνων δρα το Λιμενικό Σώμα» σημείωσε.

Το ζήτημα είχε ξεκαθαρίσει πάντως νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με κοινή ανακοίνωσή τους.  «Τόσο οι πλοίαρχοι όσο και τα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς ή τις συνθήκες στις οποίες εντοπίζονται, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται πάνω σε μη αξιόπλοοα σκάφη, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιβαινόντων» ανέφεραν και κατέστησαν σαφές πως «το καθήκον διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα χωρίς καθυστέρηση είναι θεμελιώδης κανόνας του διεθνούς ναυτικού δικαίου».