Skip to main content

FAZ: Τι είπε ο ανακριτής, για το αν μπορούσε η Καϊλή να δει το παιδί της

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Τι απαιτούσε η ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα.

Τη Δευτέρα (12/06), η Εύα Καϊλή έλαβε άδεια να φύγει για πρώτη φορά από το Βέλγιο. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πέρασε τέσσερις μήνες προφυλακισμένη, έχει πλέον τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ως ανεξάρτητη βουλευτής, μετά τη διαγραφή της από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D).

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως «στις αρχές του μήνα δημοσιεύθηκαν τρεις συνεντεύξεις της 42χρονης Ελληνίδας. (…) Στα τέλη Μαΐου, ο αρμόδιος ανακριτής της υπόθεσης, Μισέλ Κλεζ, ήρε τον κατ’ οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί στην Καϊλή για δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή της, ενώ έκτοτε δεν χρειάζεται πλέον να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι στον αστράγαλο. Όμως, ένας από τους όρους είναι να μη σχολιάσει την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης, αφού η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη». Οι τρεις εφημερίδες υποστηρίζουν ότι οι συνεντεύξεις είχαν γίνει νωρίτερα. Αλλά τότε γιατί περίμεναν τόσο πολύ να τις δημοσιεύσουν, ακόμη και έξι εβδομάδες στην περίπτωση της Liberation;»

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης συνεχίζει: «Η ιταλική Corriere della Sera παρουσίασε την Καϊλή ως στοργική μητέρα, φωτογραφίζοντάς την με την κόρη της, η οποία είναι τώρα σχεδόν δυόμισι ετών. Η Καϊλή κατήγγειλε ότι δεν της είχε επιτραπεί να δει το κοριτσάκι της κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της κράτησής της. Λέει ότι “ο χωρισμός μίας μητέρας από το δύο ετών παιδί της όχι μόνο θεωρείται μία μορφή βασανιστηρίου σε χώρες που σέβονται το κράτος δικαίου, αλλά και παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, την οποία έχει επικυρώσει το Βέλγιο”.

Ο Βέλγος γενικός εισαγγελέας Φρενετρίκ φαν Λέου το διέψευσε πάραυτα. Ο ίδιος λέει ότι η Καϊλή είχε το δικαίωμα να δει το παιδί της στον χώρο επισκεπτών των γυναικείων φυλακών. Η ίδια όμως απαιτούσε επίσκεψη χωρίς επιτήρηση, κάτι που βάσει νόμου επιτρεπόταν μόνο μετά την πάροδο ενός μήνα, όπως και έγινε. Τα υποτιθέμενα “βασανιστήρια” εντάσσονται σε μία γενικότερη εικόνα: Η Καϊλή παρουσιάζει τώρα τον εαυτό της ως θύμα μιας μεγάλης συνωμοσίας». Παρ’ όλα αυτά, καταλήγει η F.A.Z., «στις συνεντεύξεις, η Καϊλή δεν μπόρεσε να αντικρούσει εύλογα τις υποψίες εναντίον της».

Πηγή: Deutsche Welle