«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας».
Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς. Στο ερώτημα τι σκέφτηκε το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είναι άνθρωπος, όχι μηχανή, «έχω συναισθήματα» και ότι αυτό που σκέφτηκε ήταν η παραίτηση. Πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα τον βασάνισε μερικές μέρες και τόνισε πως «όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω».
Ερωτηθείς για τις αιτίες του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στον λαό και στους αντιπάλους μας, αυτοί (σ.σ. οι αντίπαλοι) πάντα απέναντι μας ήταν, ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια σε εμάς, στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμα μας». Μίλησε για «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές «από άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» και στρατηγικό εγκλωβισμό, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική ήταν και είναι όραμά μας, όμως δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα να την αποδεχθεί. «Ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι που φαινόταν μη ρεαλιστικό», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μετανιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την απλή αναλογική γιατί η ισοτιμία της ψήφου ήταν και είναι όραμα του. Πρόσθεσε ότι παράλληλα αποδείχθηκε και ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας.
Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα αφηγήματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ» και ότι κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις αυτές «και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτικής συνεργασίας». Επισήμανε, ότι η διαρκής απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μια διαρκής διερεύνηση και πως θα ήταν αναντίστοιχο να βγει στο λαό και να πει ότι θέλει την αυτοδυναμία.
«Ο αντίπαλος επέβαλε ατζέντα φόβου»
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η βασικότερη αιτία αυτούς του αποτελέσματος είχε να κάνει με το «τσουνάμι που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου και της συζήτησης για το μακρύ παρελθόν», ενώ η συζήτηση θα έπρεπε να είναι με βάση όσα συνέβησαν το ‘19-‘23. «Πήγαν στην κάλπη οι πολίτες συζητώντας την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι ήδη η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες». «Κι εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας που είναι με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.
Ακολούθως άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Θεωρώ αλαζονικό αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και δείχνει και ολίγον έπαρση να λέει ότι ένα είναι το κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές. Μας νίκησε, πρώτος εγώ τον πήρα τηλέφωνο την Κυριακή το βράδυ, αλλά πρέπει να σεβαστεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι αλαζονικό ότι δεν θέλει να συζητήσουμε και να κάνουμε ντιμπέιτ είτε οι δυο μας είτε όλοι οι αρχηγοί, να προεξοφλεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και να θεωρεί ότι τρέχει μόνος του. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι οι κάλπες θα είναι άδειες. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψουμε το δυσμενές αποτέλεσμα, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολος συσχετισμός για εμάς».
«Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών»
Σε ερώτηση για το τι θα πράξει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αν θα μείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Κατ’ αρχήν πρέπει να διανύσουμε τέσσερις δύσκολες εβδομάδες για να φθάσουμε στο ‘μετά’». Διευκρίνισε ακόμη ότι «Δεν υπεκφεύγω, αλλά δεν κάνω σκέψεις για το ‘μετά’, τώρα δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Και ας δούμε πρώτα το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μία δύσκολη στιγμή αλλά τα πάντα είναι σχετικά στην ζωή. Ένα κόμμα του 4% έκανε μία μεγάλη διαδρομή, έφθασε στο 35%, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει και άλλες δύσκολες στιγμές. Ωστόσο αυτό που με απασχολεί είναι η χώρα, που θα περάσει δύσκολες στιγμές». Σε ερώτηση για τα ονόματα που ακούγονται για την διαδοχή του μεταξύ των οποίων και της Έφης Αχτσιόγλου ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πάρει θέση. Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε γυναίκα αρχηγό κόμματος απάντησε ότι «είχαμε γυναίκα αρχηγό κόμματος την κ. Γεννηματά», ενώ σε διευκρίνηση «για γυναίκα αρχηγό που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία» απάντησε: «Το εύχομαι και θα ήταν μία σημαντική αλλαγή για καινοτομία. Το κρίσιμο όμως δεν είναι να έχουμε μόνο μία γυναίκα πρωθυπουργό αλλά και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει.
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για την απόφαση να εκπροσωπείται το κόμμα στην εκλογική αντιπαράθεση από συγκεκριμένα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν και από τις επικρίσεις ότι «αυτό είναι σταλινικό» και απάντησε: «Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών, οι πολίτες θέλουν υπευθυνότητα, συγκρότηση, σοβαρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για περιορισμό των απόψεων, μάλλον για το αντίθετο. Ωστόσο έχει συλλογικά την ευθύνη τις ημέρες των εκλογών να επιλέγει τα πρόσωπα που δημόσια θα τον εκπροσωπούν».
Σε άλλη ερώτηση για τοποθετήσεις που στρέφονται κατά των πολιτών για την ψήφο τους, απάντησε ότι τις ακούει με «πολύ μεγάλη δυσφορία», και πρόσθεσε: «Είναι λάθος από προοδευτικούς ανθρώπους να ομνύουμε στην δύναμη του λαού αλλά όταν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα να ρίχνουμε τις ευθύνες στον λαό. Πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες σε εμάς».
«Στρατηγικός εγκλωβισμός της απλής αναλογικής»
Ως άλλη αιτία της ήττας μετά τον «στρατηγικό εγκλωβισμό της απλής αναλογικής» πρόσθεσε: «Αλλά η σημαντικότερη αιτία, είχε να κάνει με το τσουνάμι που διαμορφώθηκε καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει τη ατζέντα του φόβου και να μεταφέρει την συζήτηση στο παρελθόν στο 2015. Φθάσαμε να συζητούμε την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη Ιουνίου». Πρόσθεσε στις αιτίες της ήττας την «βαβυλωνία» ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα (Κατρούγκαλος, Φωτίου) σημειώνοντας ότι «όταν αναφέρομαι σε αστοχίες στελεχών αναφέρω όλες». Σε ερώτηση για την δική του έκκληση προς τους άλλοτε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής εξήγησε: «Δεν αναφέρθηκα στους χρυσαυγίτες, σε εκείνους που μας χτυπάνε στον δρόμο, αναφέρθηκα στους πολίτες που την ψήφισαν σαν αντισυστημική δύναμη. Το ίδιο που είπα εγώ το είπε λίγες ημέρες αργότερα και ο κ. Σκέρτσος». Αναγνώρισε την ευθύνη του ότι «και εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας, με ποιος πρόγραμμα θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, αν θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, εάν θα ανατραπεί η εργασιακή ζούγκλα, αν θα επικρατήσει δικαιοσύνη».
Μίλησε για τα τρία θέματα που είναι ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ μόλις σε μερικές ημέρες: «Το πρώτο είναι το επιτελεικό, ψηφιακό φιάσκο με την τράπεζα θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Το δεύτερο είναι το ζήτημα που προέκυψε με το έλλειμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν οφειλές. Το τρίτο είναι το εργατικό ατύχημα στο Πέραμα, λόγω της μείωσης των ελέγχων, το οποίο συνέβη την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επαίρεται για το 38% που πήρε στη περιοχή». Σε ερώτηση ότι έχει συνευθύνη γιατί και εκείνος είχε ψηφίσει την ρύθμιση που αφήνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η ΝΔ άφησε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τους μικρομεσαίους που έχουν οφειλές. Είχαμε είχαμε ψηφίσει την παράταση. Το να μην υπάρχει άλλη παράταση είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει ο κ. Σκέρτσος; Ήταν κυβέρνηση τέσσερα χρόνια και φταίει η απλή αναλογική;».
Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ και την ενδεχόμενη μείωσή του απάντησε: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΕΝΦΙΑ». Ακολούθως για την κοστολόγηση του προγράμματός του είπε: «Εμείς παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που κοστολογείται 5,5 δις τον πρώτο χρόνο. Κυβέρνησα στις πιο δύσκολες στιγμές με τον κ. Τσακαλώτο, την κ. Αχτσιόγλου που έχουν συμβάλλει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρω τι θα πει δημοσιονομική σταθερότητα. Από εκεί και πέρα είναι υποτιμητικό να μας λένε για κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ελέφαντες; Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας. Ας κουβεντιάσουμε. Η μείωση του ΦΠΑ έχει κόσοτος1,3 δις και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης άλλο 1,5 δις. Δεν κοστίζει τέσσερα που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Όταν έχουμε δώσει 10 δις σε επιδοτήσεις μόνο μέσα στο 2022 δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μειώσεις; Τόσο κοστίζει, τι να κάνουμε και το αντέχει ο προϋπολογισμός». Ακολούθως πρόσθεσε ότι πολλά από τα ζητήματα δεν είναι θέμα κόστους είναι θέμα προτεραιότητας και αντίληψης και εξήγησε: « Το θέμα των πλειστηριασμών 700.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, δεν είναι θέμα κόστους είναι θέμα αντίληψης. Η εργασιακή ζούγκλα και η αποκατάσταση της εργασιακής ασφάλειας κοστίζει; Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, είναι θέμα επιλογής».
Ρωτήθηκε και για την φορολόγηση που άνοιξε με δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων δεν θα δώσει μεγάλα έσοδα. Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών εάν υπάρξουν ξανά θα δώσει έσοδα».