Στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών μπαίνουν από αύριο Δευτέρα 22 Μαΐου τα πολιτικά κόμματα.
Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος , ο οποίος μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει είτε να δηλώσει πως μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είτε να παραδώσει την εντολή λόγω αδυναμίας εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Μπορεί, επίσης, είτε να αρνηθεί να λάβει την εντολή αν είναι βέβαιος πως δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση, είτε να μην εξαντλήσει το χρόνο του τριημέρου, επιστρέφοντας ως άκαρπη την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και με τους αρχηγούς των δύο επόμενων κομμάτων. Εάν και η τρίτη εντολή αποβεί άκαρπη τότε η ΠτΔ συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Εφόσον διαπιστωθεί και πάλι αδιέξοδο, ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται νέες εκλογές, εν προκειμένω, με το νέο της ενισχυμένης αναλογικής (bonus εως 50 έδρες στο πρώτο κόμμα) που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταργώντας την απλή αναλογική.
Η όλη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και με τη τελική σύσκεψη της υπό τη ΠτΔ σε μια τελευταία προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης, θα κρατήσει το πολύ 10 μέρες.
Για την επόμενη εκλογική μάχη απαιτείται προεκλογική περίοδος το λιγότερο 3 εβδομάδων
Να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση επιθυμούν την επίσπευση της εκλογικής αναμέτρησης , με το σενάριο που προκρίνεται να προβλέπει νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου.
Πάντως την Πέμπτη 1η Ιουνίου, θα συγκληθεί η νέα Βουλή, προκειμένου να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που ανέδειξε η κάλπη της απλής αναλογικής.
Στις 2 Ιουνίου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο πάραυτα με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού η Βουλή θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.