Καταπέλτης ήταν για ακόμη μια φορά η Εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βεντ, στη συνέντευξη Τύπου, αφότου η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του ΕΚ ενέκρινε την έκθεση και τις συστάσεις της, καταδικάζοντας τις καταχρήσεις κατασκοπευτικού λογισμικού σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και προτείνοντας μέτρα.
«Άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους στοχοποιήθηκαν, παρενοχλήθηκαν» με τη χρήση τέτοιων λογισμικών, υπογράμμισε η κ. ιν’τ Βελντ και συνέχισε: «πρέπει να αναρωτηθείτε, γιατί έγινε αυτό;».
«Έχει γίνει ζημιά σε πολίτες, αλλά και στη Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου», υποστήριξε η Σόφι ιν’τ Βελντ.
Κατά την εισηγήτρια της PEGA: «Αν δεν υπάρχει αντιπολίτευση και κριτική, τότε δεν υπάρχει Δημοκρατία».
«Πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε τόσο εμπεριστατωμένη έρευνα για το φαινόμενο», είπε η Σόφι ιν’τ Βελντ.
🔜 Reminder: press conference on @EP_PegaInquiry findings starting at 14.30 CEST with @jeroen_lenaers & @SophieintVeld.
👀More info and connection details: https://t.co/cAJo33yVEB
— PEGA Committee Press (@EP_PegaInquiry) May 9, 2023
Η Ευρωβουλευτής του Renew άφησε επίσης αιχμές για την στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, καλώντας σε δράση: «Έχουν ηθικό καθήκον για την έρευνα. Δεν γίνεται να αφήσουν έτσι αυτά τα λογισμικά. Η Κομισιόν μπορεί να πάρει μέτρα, είναι αρμόδια για τις έρευνες».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Ελλάδα, η Σόφι ιν’τ Βελντ απάντησε: «Δεν τύχαμε και της καλύτερης υποδοχής στην Ελλάδα. Σίγουρα η κατάσταση εκεί μας ανησυχεί πολύ».
Αναφορικά με την Ελλάδα η κ. ιν’τ Βελντ διερωτήθηκε: «γιατί η ελληνική κυβέρνηση, αν δεν είχε ανάμειξη ο πρωθυπουργός, δεν προστάτευσε την ΑΔΑΕ; Απλώς είναι περίεργο.».
* Υπενθυμίζεται ότι έκθεση έλαβε 30 ψήφους υπέρ, 2 κατά και υπήρξαν 4 αποχές, ενώ οι συστάσεις, 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και υπήρξαν 2 αποχές