Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να ψηφιστεί από την Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου η τελική έκθεση, με επικεφαλής εισηγήτρια τη Σόφι ιν’τ Βελντ.
Σύμφωνα με ένα συμβιβαστικό κείμενο που είδε το POLITICO, οι Ευρωβουλευτές θα προτείνουν ότι, έως τις 31 Δεκεμβρίου, οι χώρες μέλη θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις εάν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία.
Τα μέλη της επιτροπής θα προτείνουν να καταργηθούν τυχόν άδειες για την πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού που δεν συνάδουν με τον κανονισμό διπλής χρήσης- οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η χρήση της τεχνολογίας, ακόμη και για λόγους εθνικής ασφάλειας, συνάδει με τα πρότυπα του μπλοκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου- και η Επιτροπή να αξιολογεί κατά πόσον οι χώρες μέλη πληρούν τις απαιτήσεις έως τις 30 Νοεμβρίου και να δημοσιεύει τα πορίσματά της σε έκθεση.
Η έκθεση έρευνας του Κοινοβουλίου είναι αναμφισβήτητα η πιο εμπεριστατωμένη απάντηση της ΕΕ στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, σύμφωνα με τις οποίες λογισμικό κατασκοπείας χρησιμοποιείται κατά των πολιτών και για πολιτικά οφέλη στην Ευρώπη.
Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα: Η έκθεση είναι μη δεσμευτική, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον βαθμό στον οποίο η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εν μέρει λόγω πολιτικών συμφερόντων.
Το ΕΛΚ μάλιστα, σύμφωνα με το POLITICO, θα πει όχι στις συστάσεις για την Ελλάδα, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΕΛΚ στη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη. Η Αθήνα έχει βυθιστεί σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης με κρατικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες να έχουν στοχοποιηθεί τόσο με κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας όσο και με κρατική παρακολούθηση.
naftemporiki.gr