Την πρόβλεψή του ότι «κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση», επανέλαβε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Αντ1
«Γι’αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η αλλαγή», υπογράμμισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι διεκδικεί την “ισχυρότερη δυνατή εντολή” προκειμένου να σχηματιστεί μια “κυβέρνηση μακράς πνοής”, καθώς όπως είπε, «μια κυβέρνηση ανοχής δε θα είναι σταθερή”, αλλά “ευεπίφορη σε πιέσεις”.
Ερωτηθείς για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τη δημοσίευση του σχεδίου “Δήμητρα”, έκανε λόγο για “εμμονές” του επικεφαλης του MέΡΑ 25, ενώ παράλληλα αρνήθηκε ότι έχει συναντηθεί μαζί του.
«Με τον κ. Βαρουφάκη δε μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης” δήλωσε και το Νίκο Χατζηνικολάου.
«Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το ’15. Είμαστε ευγενείς ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης”, είπε συγκεκριμένα, και ξεκαθάρισε:
“Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δε συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει”.
«Όλα τα ανταγωνιστικά κόμματα της ΝΔ έμειναν εκτός εκλογών»
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι όλα τα ανταγωνιστικά κόμματα της ΝΔ έμειναν εκτός εκλογών. «Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που βγήκε ο επικεφαλής του α’1 τμήματος του Αρείου Πάγου και κατήγγειλε μεθοδεύσεις από τον κύριο Γεραπετρίτη ότι εξωδίκως συναντούσε σε καφέ για να τον επηρεάσει με ανταλλάγματα. Φαίνεται ότι δεν ήταν το κόμμα Κασιδιάρη. Βλέπουμε έκπληκτοι γιατί δεν δέχτηκαν την δικιά μας τροπολογία» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι δικαίωμα του λαού να εκλέγει πρωθυπουργό»
Όσον αφορά, δε, την επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής είπε πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ενώ υπενθύμισε πως «όποτε είχαμε πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα».
Παράλληλα, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη που τον κατηγόρησε ότι είναι τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο «Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία, θα πρέπει να μας ενώνει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Παπανδρέου».
«Με έναν νόμο θα καταργήσουμε τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός»
Επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε: «Με έναν νόμο θα καταργήσουμε τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός. Να παίρνει το κρατικό αεροπλάνο και να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Πήγε σε Καβάλα, Κέρκυρα, σήμερα σε Κεφαλλονιά, με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου» σημείωσε.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε: «Ανάκτηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ (το κόστος είναι 300 εκ. ευρώ), καθώς και του δημόσιου ελέγχου στα ΕΛΠΕ». Για την Εθνική Τράπεζα είπε ότι με το ποσοστό που διαθέτει το δημόσιο θα μπορούσε να ασκεί την διοίκηση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Τέλος, κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό γι’ αυτό και θέσπισε την ρυθμιστική αρχή. «Σε ορισμένα αγαθά πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος» ξεκαθάρισε.
Για τους υδρογονάνθρακες
Σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε: «Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί θα προχωρήσουν. Γενικότερα όμως πρέπει να κάνουμε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες», ενώ απαντώντας στην κατηγορία ότι «η εγκατάλειψη των ερευνών σχετίζεται με συνεκμετάλλευση και με εθνικές υποχωρήσεις» απάντησε: «Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Υπάρχει σαφής εθνική γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στη Τουρκία και τι πολιτική θα ακολουθήσει και αν θα επιστρέψει στην πολιτική της όξυνσης και των προκλήσεων».
Η κατάργηση της βάσης εισαγωγής
Για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ανέφερε: « Η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν. Ο σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να μειώσουν του εισακτέους, ώστε να μειωθούν τα τμήματα και να αυξηθούν όσοι κατευθύνονται στα ιδιωτικά ιδρύματα. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας παιδείας με ανοικτή πρόσβαση σε ορισμένες σχολές. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως πιστεύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση».