Την πεποίθηση ότι η εκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, θα αποκαταστήσει «τη σταθερότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την κατανόηση» στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος Πρόεδρος της Τουρκίας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Ναυτεμπορική και τον Μιχάλη Ψύλο. «Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετη είναι η μοίρα μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας», τονίζει ο Πρόεδρος Κιλιτσντάρογλου. Καθιστά μάλιστα σαφές ότι ως ηγέτης της Τουρκίας θα επαναφέρει αμέσως σε ισχύ το δόγμα του Μουσταφά Κεμάλ, «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο».
Αυτό το αξίωμα –προσθέτει «σημαίνει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας μας εξαρτάται από τις εξελίξεις στη γειτονιά μας καθώς και στον κόσμο. «Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι θεσμοί και οι ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν για την προστασία και την υπεράσπιση της ειρήνης…με ενεργή μεσολάβηση για την επίλυση των περιφερειακών διαφορών».
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεσμεύεται επίσης να συνεργαστεί «με τους Ελληνες αδελφούς μας», όπως λέει, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για την Προεδρία, ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει στη Ναυτεμπορική ότι είναι βέβαιος «για τη νίκη με δημοκρατικά μέσα, απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς».
«Η άνοιξη θα έρθει σε κάθε πτυχή της ζωής και στη ζωή κάθε πολίτη. Θα δημιουργήσουμε οικονομική σταθερότητα, θα αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και θα εργαστούμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας». σημειώνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Ο Κιλιτσντάρογλου ανοίγει επίσης τα χαρτιά του στη Ναυτεμπορική για την πολιτική που θα ακολουθήσει στην οικονομία, τις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, το μεταναστευτικό, αλλά και την πάταξη της διαφθοράς στη Γείτονα. «Θα πάρουμε πίσω τα δημόσια κονδύλια που έκλεψαν οι «κολλητοί» και οι ολιγάρχες», τονίζει χαρακτηριστικά. Ανακοινώνει μάλιστα ότι θα πουληθούν τα 16 προεδρικά αεροσκάφη του Ερντογάν και θα αγοραστούν πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Η συνέντευξη του υποψήφιου Προέδρου της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη Ναυτεμπορική και στον Μιχάλη Ψύλο έχει ως εξής:
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη σας στη Ναυτεμπορική. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τον δρόμο της Τουρκίας προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Είστε υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για την Προεδρία της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχετε σαφές προβάδισμα έναντι του σημερινού προέδρου Ερντογάν. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
Οι εταίροι της Εθνικής Συμμαχίας και εγώ θα αναλάβουμε δύσκολα καθήκοντα μετά τη νίκη στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Θα νικήσουμε ένα αυταρχικό καθεστώς με δημοκρατικά μέσα. Όπως υποσχεθήκαμε στον τουρκικό λαό, η άνοιξη θα έρθει σε κάθε πτυχή της ζωής και στη ζωή κάθε πολίτη. Δεν έχουμε κανένα δισταγμό για τα αποτελέσματα των εκλογών, θα νικήσουμε. Αλλά αυτή η εκλογική επιτυχία δεν θα περιλαμβάνει μόνο τους ψηφοφόρους μας που ψηφίζουν για την Εθνική Συμμαχία. Θα είναι επίσης η επιτυχία για τους πολίτες μας που δεν θα μας ψηφίσουν. Διότι στις 14 Μαΐου θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στην οποία κανείς δεν θα αποξενώνεται, δεν θα γίνεται εχθρός ή δεν θα αποκλείεται. Η νέα αντίληψη της διοίκησης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ,θα δώσει προτεραιότητα στην ευημερία, την ευτυχία και την ειρήνη κάθε πολίτη.
Κύριε Πρόεδρε, τι θα σημάνει για την Τουρκία η νίκη σας στις εκλογές;
Η ομάδα μου είναι έτοιμη, τα σχέδια που θα εφαρμόσει η ομάδα μου είναι έτοιμα. Μοιραστήκαμε με τους πολίτες τα βήματα που θα κάνουμε τις πρώτες 100 ημέρες. Γνωρίζουμε τα βήματα που θα κάνουμε και τα αποτελέσματα που θα έχουμε τον πρώτο χρόνο, τα πρώτα τρία χρόνια και σε πέντε χρόνια.
Θα λύσουμε τα πέντε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τα οποία είναι: Δημοκρατία, εκπαίδευση, εξωτερική πολιτική, οικονομία και κοινωνική ειρήνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορώ να πω:
Η ομάδα που συγκέντρωσα για να αποκαταστήσω τη μακροοικονομική λογική -μου αρέσει να αποκαλώ αυτούς τους φίλους «Champions League της Οικονομίας»-περιμένει να τελειώσουν οι εκλογές. Έχουμε πολλούς στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια και μετά:
- Πρώτον, θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
- Θα βάλουμε τέλος στην οικονομική κρίση και θα μεταρρυθμίσουμε το σύστημα για να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις και κακοδιαχείριση.
- Θα εξαλείψουμε τη διαφθορά και θα πάρουμε πίσω τα δημόσια κονδύλια που έκλεψαν οι «κολλητοί» και οι ολιγάρχες.
- Θα θεσπίσουμε μια προσέγγιση αρχών στην εξωτερική πολιτική που θα προωθεί και τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα αλλά και θα συνεργάζεται με άλλες χώρες.
Μια νίκη για τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στην Τουρκία θα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της Δημοκρατίας μας.
Κύριε Πρόεδρε, συγκεκριμένα, ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες σας τις πρώτες 100 ημέρες της νέας διακυβέρνησης;
Επιστρέφοντας στον μακροοικονομικό ορθολογισμό, οι πολιτικές μας θα αποκαταστήσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη των εγχώριων παραγωγών και καταναλωτών καθώς και της διεθνούς αγοράς. Θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη βαθιά ύφεση και τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την υψηλή ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό που έχει φέρει το σημερινό σύστημα.
Το πρώτο μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και η ανάθεση της νομισματικής πολιτικής στα χέρια ικανών και έντιμων αξιωματούχων.
Θα πουληθούν 16 προεδρικά αεροσκάφη
Μερικά πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε τους πρώτους μήνες της διοίκησής μου: Θα μειώσουμε τα φορολογικά βάρη από τους ώμους των εργαζομένων. Θα διορίσουμε 100.000 εκπαιδευτικούς που περιμένουν.
Θα αυξήσουμε τις συντάξεις.
Θα βάλουμε τέλος στη σπατάλη στον δημόσιο τομέα, η πρόληψη της σπατάλης θα ξεκινήσει από την κορυφή. Θα πουληθούν τα 16 προεδρικά αεροσκάφη και θα αγοραστούν πυροσβεστικά αεροπλάνα. Το αδίκημα της εξύβρισης του Προέδρου θα ακυρωθεί, η ελευθερία του λόγου θα προστατευθεί και θα διευρυνθεί. Θα θεσπιστεί ο Νόμος Πολιτικής Δεοντολογίας. Η πολιτική θα εξαγνιστεί από τη διαφθορά. Θα ιδρυθεί Γραφείο Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων προκειμένου να αποκατασταθούν τα έσοδα που προέρχονται από διαφθορά και διακινούνται λαθραία στο εξωτερικό. Θα προσφέρεται δωρεάν σίτιση σε όλους τους μαθητές σε όλα τα δημόσια σχολεία. Θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος περί Ασφάλειας Οικογενειακής Υποστήριξης («Aile Destekleri Sigortası»).
Θα δημιουργηθεί ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που θα αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ώστε κανείς να μην πεινάει ούτε να μένει άστεγος.
Επιπλέον, το σύστημα διαχείρισης καταστροφών, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, θα αναδιαρθρωθεί υπό το Υπουργείο Πολεοδομίας και Διαχείρισης Καταστροφών. Τα σπίτια των επιζώντων του σεισμού θα κατασκευαστούν δωρεάν.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πιο σημαντικούς στόχους της ατζέντας μας για τις πρώτες 100 ημέρες της Προεδρίας μου.
Οικονομική σταθερότητα και κράτος δικαίου
Αλλά ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: θα δημιουργήσουμε οικονομική σταθερότητα, θα αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και θα εργαστούμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Οι Τούρκοι πολίτες αξίζουν μια κυβέρνηση που θα εργάζεται για αυτούς και για να ζουν με ευημερία. Οι εταίροι της Εθνικής Συμμαχίας και εγώ θα εργαστούμε ακούραστα μαζί για να επιτύχουμε ένα δίκαιο, ελεύθερο μέλλον ,με ευημερία
Φοβάστε κάποιες δυσκολίες , με δεδομένες τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις των έξι κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά σας;
Συμφωνούμε σε όλα τα πιο θεμελιώδη και ζωτικά ζητήματα με τους εταίρους της Εθνικής Συμμαχίας: Πρέπει να αποκαταστήσουμε ένα κράτος που δεν κάνει διακρίσεις βάσει ιδεολογίας, θρησκείας, γλώσσας, φυλής, φύλου ή ταυτότητας. Για τον σκοπό αυτό, ο πολιτικός πλουραλισμός που προσφέρει η Εθνική Συμμαχία στον λαό μας είναι η πιο σίγουρη εγγύηση ότι θα οικοδομήσουμε ένα γνήσιο, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που λειτουργεί για όλους και χωρίς διακρίσεις.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα
Ως Εθνική Συμμαχία, δώσαμε στη δημοσιότητα το κυβερνητικό μας πρόγραμμα στις 30 Ιανουαρίου που καλύπτει εννέα βασικούς τομείς, 75 υπο-ενότητες με περισσότερους από 2.000 στόχους.
Το Κείμενο Πολιτικής Συναίνεσης («Ortak Mutabakat Metni») περιγράφει τις προτάσεις μας για την οικονομία, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, την εκπαίδευση και το κοινωνικό κράτος, για την ένταξη της Τουρκίας στις χώρες υψηλού εισοδήματος στον κόσμο.
Έχουμε αποδείξει στον τουρκικό λαό ότι μπορούμε να ενωθούμε, να εργαστούμε μαζί και να συμφωνήσουμε για το πώς θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ευημερία στη χώρα μας.
Συμφωνούμε σε θεμελιώδη ζητήματα και πολιτικές. Ωστόσο, φυσικά, υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταίρων στην Εθνική Συμμαχία. Αυτή είναι η απαραίτητη απόκλιση που κάνει τις δημοκρατίες ισχυρότερες, προωθεί τον διάλογο και τη συζήτηση. Οι διαφορές κάνουν τους δεσμούς μας πιο δυνατούς.
Επιπλέον, η προεδρία μου και η ποικιλομορφία των εταίρων μας στην Εθνική Συμμαχία, θα διασφαλίσουν ότι το κράτος δεν θα προσπαθεί πλέον να επιβάλει μια άποψη, μία ιδεολογία ή ένα θρησκευτικό δόγμα στους πολίτες. Ομοίως, δεν θα αναγκάζουμε την τουρκική δημόσια διοίκηση να γίνει υποχείριο κάθε ιδιοτροπίας μας.
«Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο»
Η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της. Η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ, βασίστηκε στο δόγμα «Yurtta Sulh, Cihanda Sulh» (Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο). Θα επαναφέρει η εκλογή σας σε ισχύ αυτό το δόγμα;
Το δόγμα «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» θα επιστρέψει ένδοξα στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Αυτό το αξίωμα σημαίνει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας μας εξαρτάται από τις εξελίξεις στη γειτονιά μας καθώς και στον κόσμο, ευρύτερα. Έδωσε «λόγο ύπαρξης» της Δημοκρατίας της Τουρκίας , προβλέποντας ότι όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι θεσμοί και οι ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν για την προστασία και την υπεράσπιση της ειρήνης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Προεδρία μου και η Εθνική Συμμαχία θα αποκαταστήσουν το κύρος της χώρας μας στη διεθνή σφαίρα, το οποίο έχει αποδυναμωθεί με τα χρόνια λόγω της υπονόμευσης θεσμών και αρχών
Πρακτικά, «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» τι θα σημάνει:
Θα χρησιμοποιήσουμε την πλεονεκτική γεωπολιτική μας θέση, σε συνδυασμό με τις αρχές μας και το διεθνές δίκαιο και την εσωτερική ηρεμία και ευημερία, για να ενεργήσουμε μεσολαβητικά και να επιλύσουμε τις περιφερειακές διαφορές.
Η σταθερή και σταθερή οικονομική μας ανάπτυξη, η οποία θα επικεντρωθεί στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, θα ενισχύσει τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις, ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας για τις σχέσεις με την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ελλάδα, επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα καθώς και να εισαγάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις σχέσεις μας. Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετες είναι οι μοίρες μας ως Ελλάδας και Τουρκίας.
Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς γιατί βλέπουμε πολλές νέες ευκαιρίες για συνεργασία και πολυμερείς σχέσεις. Έχουμε έναν πληθυσμό 500 εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτήν την περιοχή που ζουν σε ένα ενιαίο οικοσύστημα και που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέσω της Ένωσης για τη Μεσόγειο, θέλουμε να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μια κοινή ατζέντα που θα μετριάσει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω κοινών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά σας, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα λειτουργεί πλέον κατ’ εντολήν της πολιτικής. Το Υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει προβλέψιμες οικονομικές πολιτικές, θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης; Τι θα κάνετε σε αυτό το πλαίσιο;
Το πρώτο μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και η ανάθεση της νομισματικής πολιτικής στα χέρια ικανών και έντιμων υπαλλήλων από τους οποίους έχει πολλούς η χώρα μας. Οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνηw στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, δίνοντας έμφαση στην έντιμη και διαφανή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, θα αρχίσουμε να προσελκύουμε νέες, άμεσες ξένες επενδύσεις και να τις συνδέουμε με τους επιχειρηματίες μας. Εν τω μεταξύ, θα αρχίσουμε να εντοπίζουμε και να ανακτούμε τα χρήματα που έχουν κλαπεί από τους ανθρώπους μας. Το σχέδιό μας όχι μόνο μας βοηθά να ανακάμψουμε από την τρέχουσα οικονομική κρίση, αλλά και να αποτρέψουμε μεγαλύτερες κρίσεις στο μέλλον.
Κύριε Πρόεδρε, η αντιπολίτευση επικρίνει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εκμεταλλεύεται θέματα, όπως το αέριο της Μαύρης Θάλασσας, το όχημα TOGG, το πλοίο Anadolu, τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου ως πολιτικά «εργαλεία» για τις εκλογές. Τι θα κάνετε σε αυτά τα θέματα, αν εκλεγείτε;
Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό των δυνατοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα αυξήσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό και θα επενδύσουμε στις στρατιωτικές μας δυνατότητες και την ασφάλεια.
Θα ενισχύσουμε ταυτόχρονα τις πολιτικές υποδομές, υπό τον όρο ότι θα γίνονται σε ορθολογική βάση και το κόστος δεν είναι πολύ δυσβάσταχτο για τους ανθρώπους μας.
Υπάρχουν όμως και τα λεγόμενα «Μεγάλα Εργα» που έχουν δημιουργήσει αδικαιολόγητο βάρος στα δημόσια ταμεία και δεν έχουν ωφελήσει τους πολίτες – το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα έργα είναι ημιτελή, μιλά από μόνο του. Πολλά από αυτά τα έργα είχαν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο και στα οικοσυστήματα. Αντί να εξυπηρετούν τους ανθρώπους, πάρα πολλά από τα έργα εξυπηρετούν μια χούφτα πλουσίων. Η μεσαία τάξη έχει εξαϋλωθεί. Ο χειραγωγημένος ,πελατειακός καπιταλισμός ,έχει προκαλέσει τον όλεθρο στην Τουρκία. Χρειαζόμαστε μια οικονομία που να εξυπηρετεί όλους.
Στο πλαίσιο αυτό, καθώς θέτουμε σε σταθερές βάσεις την μακροοικονομική διαχείριση, θα προωθήσουμε το σημαντικό έργο των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων σε ορθολογικά και εφικτά έργα που θα στοχεύουν στο όφελος των πολιτών.
Φιλόδοξη και πολύπλευρη στρατηγική
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε μια φιλόδοξη και πολύπλευρη στρατηγική:
Θα επιταχύνουμε τον βιομηχανικό μετασχηματισμό της χώρας, με τρόπο που θα συμβάλλει στην ευημερία της Τουρκίας, παραμένοντας το κλίμα και αντιμετωπίζοντας τις φυσικές καταστροφές.
Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζουμε τη δημιουργία εννέα ειδικών οικονομικών περιοχών, 17 κέντρων παραγωγής και 50 παραγωγικών βάσεων σε 74 νομούς. Εστιάζουμε σε αναπτυξιακά έργα που θα ενσωματώνουν παραγωγικές υπηρεσίες ,με παγκόσμιο προσανατολισμό και προστιθέμενη αξία. Θα ενισχύσουμε τη βιομηχανική παραγωγικότητα καθώς σχεδιάζουμε και δημιουργούμε τις γραμμές παραγωγής, τα ενδιάμεσα προϊόντα, τα ανταλλακτικά και τα τελικά προϊόντα και υπηρεσίες που θα κερδίζουν πελάτες σε όλον τον κόσμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θα αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής ενέργειας (ειδικά μέσω ηλιακής και αιολικής ενέργειας), την αποθήκευση και διανομή των υδάτων και την ενίσχυση της καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα τροφίμων.
Η ενέργεια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη: Η Τουρκία κατέχει το δεύτερο υψηλότερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και είμαστε μεταξύ των κορυφαίων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο σε αιολικό δυναμικό. Αυτοί οι παράγοντες μας δίνουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα και θα μας επιτρέψουν να οδηγήσουμε τον κόσμο της Μεσογείου στην κατασκευή φθηνότερων και περισσότερων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας, δημιουργώντας παράλληλα τεράστιες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.
Τονίζετε κύριε Πρόεδρε ότι θέλετε να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα προσελκύσει επενδυτές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην Τουρκία;
Ναι, και θα είμαστε επίσης ανοιχτοί σε συνεργασίες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας, αξιοπιστίας και να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που θα προσελκύσει επενδυτές. Λαμβάνοντας υπόψη τα έργα που ανέφερα προηγουμένως, ελπίζουμε να επιτύχουμε ετήσια ανάπτυξη τουλάχιστον 5,5% τα πρώτα 4 χρόνια της διακυβέρνησής μας και να επιτύχουμε έναν πραγματικό στόχο ετήσιας ανάπτυξης 6,2% τα επόμενα 6 χρόνια.
Αναμένουμε έσοδα 785 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδύσεις που θα κάνουμε σε 10 χρόνια, που θα διπλασιάσουν το ΑΕΠ και θα αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημα σε πάνω από 20.000 δολάρια. Σε αυτή τη διαδικασία θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής μας.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι θα αναθεωρήσετε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Προς ποια κατεύθυνση σκέφτεστε να το κάνετε;
Η Τουρκία συνεχίζει να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στον κόσμο. Μόλις έρθω στην εξουσία θα σταματήσουμε κάθε παράνομη είσοδο στη χώρα. Η ασφάλεια των συνόρων μας θα είναι προτεραιότητα. Η διαδικασία της παράτυπης μετανάστευσης έχει σπαταλήσει πόρους της Τουρκίας για χρόνια και είχε καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες -για να μην αναφέρουμε την πρόκληση κοινωνικών εντάσεων.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία επιστροφής και επανένταξης για Σύρους αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, θα το κάνουμε αυτό με ειρηνικό και ασφαλή τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στη χώρα μας για να γλυτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την πείνα.
Ασφαλής επιστροφή των Σύρων προσφύγων
Ως εκ τούτου, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους. θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας προς την ανθρωπότητα με πνεύμα καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε σταθερά τη δημιουργία μόνιμων λύσεων που θα επιτρέπουν στους αιτούντες άσυλο να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Για να γίνει αυτό, θα συναντηθούμε πρώτα με τη συριακή κυβέρνηση και θα ξεκινήσουμε πολυμερείς συνομιλίες.
Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια όσων προσφύγων εγκαταλείπουν την Τουρκία, θα υπογραφεί πρωτόκολλο με τη Συριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη θα επιβλέπουν την ασφαλή επιστροφή των αιτούντων άσυλο.
Επιπλέον, όπως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους να επιστρέψουν σε μια ανασφαλή χώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να επιστρέψουν σε ερειπωμένες πόλεις. Ως εκ τούτου, η ανοικοδόμηση πόλεων και υποδομών της Συρίας θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα. Θα το κάνουμε συνεργαζόμενοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες. Τούρκοι επιχειρηματίες και κατασκευαστικές εταιρείες θα ηγηθούν σε αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η επανεγκατάσταση των Σύριων σε μια ασφαλή Συρία χωρίς συγκρούσεις θα είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή για την ΕΕ, την Τουρκία και ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά έχουμε ένα μεγαλύτερο ζήτημα μπροστά μας που θα απαιτήσει γνήσια διεθνή συνεργασία και σκληρή δουλειά.
Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο
Η περιοχή της Μεσογείου θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εξαιτίας αυτού, οι ποταμοί Ευφράτης και Τίγρης διατρέχουν τον κίνδυνο να στεγνώσουν τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι η γεωργία θα υποστεί ζημιά στη νοτιοανατολική Τουρκία και ότι οι υδροηλεκτρικοί μας σταθμοί θα σταματήσουν να λειτουργούν. Σημαίνει επίσης ότι περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στους νότιους γείτονές μας Συρία και Ιράκ θα αντιμετωπίσουν ξηρασία και πείνα. Τι θα συμβεί όταν αυτά τα δύο πανίσχυρα ποτάμια στεγνώσουν; Οι κλιματικοί πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ θα συρρέουν στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.
Έχουμε ένα ολιστικό, σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τους υπάρχοντες υδάτινους πόρους μας αποτελεσματικά και δίκαια και να υποστηρίζουμε την υιοθέτηση αποτελεσματικών τεχνικών διαχείρισης του νερού στη Συρία και το Ιράκ. Αλλά το πιο σημαντικό, θα ξεκινήσουμε την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Θα επενδύσουμε στην πράσινη ενέργεια και στον βιομηχανικό μετασχηματισμό. Αυτό σημαίνει χιλιάδες νέες επιχειρήσεις και δεκάδες νέες βιομηχανίες και εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για ανθρώπους που διαφορετικά θα γίνονταν κλιματικοί πρόσφυγες.
Συνεργασία με τους Έλληνες αδελφούς μας
Θα συνεργαστούμε για το νερό, για την ειρήνη. Πρέπει να συνεργαστούμε. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες αδελφοί και αδελφές μου έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο ζεστά καλοκαίρια, όλο και περισσότερες πυρκαγιές, αλλάζουν τα πάντα. Το αισθανόμαστε και εδώ στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Αυτά τα προβλήματα θα επιδεινώνονται περισσότερο όσο περνάει ο καιρός εάν δεν ενεργήσουμε αμέσως.
Το οικοσύστημα της περιοχής της Μεσογείου θα βιώσει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης σύμφωνα με τους ειδικούς. Μιλάμε για 500 εκατομμύρια ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο οικοσύστημα. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι θα εγκαινιάσουμε με τις χώρες της Μεσογειακής Ένωσης μια νέα εποχή συνεργασίας.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξή σας στην Ναυτεμπορική, καθώς δώσατε πολλές απαντήσεις που θα βοηθήσουν τους Ελληνες αναγνώστες να καταλάβουν τις θέσεις σας.
Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Ψύλο για τη συνέντευξη.