Σπριντ μέχρι τις κάλπες κάνουν τα κομματικά επιτελεία, καθώς το Σάββατο έγινε η επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Το σκληρό ροκ κυριαρχεί στον δρόμο προς τις κάλπες, ενώ «φωτιά» έχει πάρει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -που επισκέφθηκε το Σάββατο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη των εκλογών- σε μήνυμά του στη συνέχεια είπε πως «η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα». Από τη Νέα Δημοκρατία σημειώνουν πως το δίλημμα είναι «αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω», ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν πως το ερώτημα της κάλπης είναι «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή;».
Την ίδια στιγμή σφοδρές είναι οι «μάχες» με αφορμή τη συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών και το ενδεχόμενο συνεργασιών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «μπορεί να καταλήξουν ενώ ψηφίζουν Ανδρουλάκη, να τους προκύπτει Τσίπρας από την “πίσω πόρτα”. Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι το οποίο τελικά θέλουν». Από το κυβερνών κόμμα αναφέρονται στα περί «κυβέρνησης των ηττημένων» -ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25- και έχουν μιλήσει για «πολιτική τερατογένεση». Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε τα όσα ανέφερε για το σύστημα «Δήμητρα» ο Γ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως το ΜέΡΑ25 λέει «δεν πειράζει και αν κλείσουν οι τράπεζες» και «τώρα ανακαλύπτει, λέει, διάφορα άλλα συστήματα πληρωμών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του τόνισε πως «αν δεν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα δεν θα έχει ούτε την αριθμητική δυνατότητα, αλλά ούτε και τη λαϊκή εντολή, ούτε την ηθική νομιμοποίηση για να συγκροτήσει κυβέρνηση». Παράλληλα σε περιοδεία του απάντησε στα περί «τερατογένεσης» λέγοντας πως «το πιο τερατώδες που έχει δει η χώρα είναι αυτό που διέπραξε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης» και μίλησε για την ακρίβεια, τις παρακολουθήσεις κ.ά.
Με την Κουμουνδούρου να εστιάζει στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή και για μια «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής, σταθερότητας και προοπτικής».
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μυθομανία σχετικά με τα περί «τερατογενέσεων». Όπως είπε, «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, βγαίνει μόνο ΠΑΣΟΚ. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, θα αποτελέσουν ένα παλιό παρελθόν τα δύο συστήματα εξουσίας, Τσίπρα και Μητσοτάκη».
Το debate
Δύο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια -μία με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και μία δεύτερη μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα- ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και θα θέσει το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής. Η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε πως στην Επιτροπή θα κατατεθούν δύο ακόμα αιτήματα: «Να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».
Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι εντελώς προβλέψιμος» και ανέφερε πως «άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο “λυσάρι” κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει». Όσον αφορά το debate, είπε: «Θα τα πούμε αναλυτικά στη διακομματική».
Ελληνική Λύση
Αναταράξεις υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ελληνική Λύση, καθώς δύο βουλευτές (η Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου και ο Αντώνης Μυλωνάκης) με αναρτήσεις τους ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τους συνδυασμούς του κόμματος.
Ειδικότερα, τρεις βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ο Αν. Μυλωνάκης, ο Απ. Αβδελάς και η Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου, που σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρονταν να συζητούν με τη Ν.Δ., παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η Επιτροπή αποφάσισε να κατέβουν ως υποψήφιοι σε άλλες εκλογικές περιφέρειες και «σε δεύτερο χρόνο αναλόγως και της συμπεριφοράς τους, θα μπορούσαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρεια της προτιμήσεώς τους».
Σε ανάρτησή της η κ. Αλεξοπούλου, χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη και αβάσιμη», ενώ ο Αντώνης Μυλωνάκης σημείωσε πως «τα πολιτικά – εκβιαστικά διλήμματα για αλλαγή περιφέρειας, τα οποία έχουν απώτερους σκοπούς, δεν με αγγίζουν». Να σημειωθεί πως ακολούθησαν και νέες δηλώσεις, με τους τόνους να ανεβαίνουν.