«Η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση είναι η 21η Μαΐου. Αυτή τελικά θα στείλει το μήνυμα ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Εάν θα συνεχίσουμε με Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιστρέψουμε σε περιπέτειες και σε εποχές που θέλουμε όλοι μας να ξεχάσουμε» επανέλαβε για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Καλαμάτα, απευθύνοντας χαιρετισμό, σε συνάντησή του με πολίτες, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της επίσκεψής του στην περιοχή, μια μέρα πριν επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν επίσημα «οι πιο κρίσιμες εκλογές από τη Μεταπολίτευση και μετά».
«Όταν είχα έρθει εδώ στην Μεσσηνία, στην Καλαμάτα, να σας μιλήσω προεκλογικά, σας είχα πει τότε ότι δε σας υπόσχομαι θαύματα, αλλά σας υπόσχομαι ορισμένα πολύ απλά πράγματα, θυμήθηκε ο πρωθυπουργός.Το πρώτο για το οποίο είχα δεσμευθεί ήταν ότι θα μειώσω τους φόρους για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Και το κάναμε πράξη», τόνισε
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ήρθε ένας κύριος και μου έπιασε το χέρι καθώς περπατούσα στην πλατεία και μου είπε: “σε ευχαριστώ που έσωσες τη μεσαία τάξη”. Αυτή τη μεσαία τάξη την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση τσάκισε στους φόρους. Είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη δέσμευσή μας την κάναμε πράξη στο ακέραιο.
Σας είχα πει, τότε, όταν μίλησα στην Καλαμάτα, ότι θα κάνω το καλύτερο που μπορώ να ξαναβάλω την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, να φέρουμε νέες επενδύσεις, να φέρουμε νέες δουλειές, να φροντίσουμε ότι τα νέα παιδιά τα οποία σπουδάζουν εδώ στην Ελλάδα θα μπορούν να αναζητήσουν το μέλλον τους στην πατρίδα τους χωρίς να χρειάζεται να ξενιτευτούν.
«H γρηγορότερη αποκλιμάκωση ανεργίας από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες»
Σήμερα η Ελλάδα έχει την γρηγορότερη αποκλιμάκωση ανεργίας από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δημιουργήσαμε σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας κι εσείς εδώ στη Μεσσηνία το ξέρετε καλά. Διότι μόνο εδώ, στη Μεσσηνία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν παραπάνω από 2.500 νέες επιχειρήσεις. Μεγάλες, μεσαίες, μικρές. Καθεμιά από αυτές είναι κάποιες νέες θέσεις απασχόλησης. Τονώνουν την τοπική οικονομία, αναπτύσσουν συνολικά τον τόπο».
«Θέλουμε να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το 2015;»
Ο πρωθυπουργός, αφού ανέτρεξε στο κυβερνητικό έργο και τα μέτρα στήριξης εν μέσω δύσκολων καταστάσεων, επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό καθώς ξεκινάει η προεκλογική περίοδος, να γνωρίζουμε από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε. Και, βέβαια, να μη θεωρήσουμε τίποτα από όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει, δεδομένα. Γιατί σας λέω ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι τόσο κρίσιμες; Διότι ένα λάθος αποτέλεσμα μπορεί να αντιστρέψει όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει.
‘Ακουγα, σήμερα, κι έχει ενδιαφέρον αυτό, κάποιο στέλεχος του ΜέΡΑ25, του κόμματός του κ. Βαρουφάκη, να λέει: «ε, εάν υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας υπάρχει και μία πιθανότητα να ξανακλείσουν οι τράπεζες». Βρε τι μας λες; Θέλουμε να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το 2015; Όχι τους απαντάμε. Όχι, κατηγορηματικά όχι. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, θα πηγαίνει μόνο μπροστά.
Και αναφέρομαι σε αυτή τη δήλωση επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει -τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε γι΄ αυτό δημόσια- αυτό το οποίο αποκαλώ «πολιτική τερατογένεση». Μια «κυβέρνηση των ηττημένων», εάν βγαίνουν αριθμητικά τα κουκιά. Σκεφτείτε τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη πάλι Υπουργό Οικονομικών, να ξαναζήσουμε δηλαδή όλα όσα θέλουμε να ξεχάσουμε. Όσα ζήσαμε. Διότι δεν ήταν εφιάλτης, έτσι; Δεν ήταν όνειρο, ήταν πραγματικότητα. Οι συνταξιούχοι που περίμεναν έξω από τα ΑΤΜ θυμούνται πολύ καλά. Θυμούνται πολύ καλά τα πενηντάρικα που παίρναμε τότε.
«Ξέρω πόσο κοντά φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή»
Κι εμείς που αγωνιστήκαμε ως παράταξη να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, γνωρίζουμε πόσο πλάτη βάλαμε. Σας διαβεβαιώνω εγώ που έχω κάτσει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεκάδες φορές, ξέρω πόσο κοντά φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή.
Γι΄ αυτό λοιπόν τα θυμίζουμε αυτά, επειδή οι εκλογές πρέπει να έχουν πολύ ξεκάθαρα διλήμματα. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά ή αν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε πίσω, αν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική η οποία έφερε συνολικό πλούτο στη χώρα ή θα ξαναγυρίσουμε σε μία εμμονική ιδεοληπτική λογική φορολόγησης της μεσαίας τάξης.
Το «παράδειγμα της Βουλγαρίας
Κι επειδή κάποιοι αγωνίζονται να μας πείσουν για όλα τα καλά της απλής αναλογικής, τους ζητώ να κοιτάξουν και να κοιτάξετε κι εσείς για όσους δεν το γνωρίζετε, τι γίνεται στη γειτονική Βουλγαρία.
Η Βουλγαρία έχει απλή αναλογική, μόλις διεξήγαγε την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια. Κυβέρνηση δεν υπάρχει, είναι με υπηρεσιακή κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα. Θα υπάρχει και έκτη εκλογή. Και πάλι προκοπή δεν βλέπουν, γιατί πολύ απλά οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να συνεννοηθούν.
Δεν τα χρειαζόμαστε, λοιπόν, αυτά στην Ελλάδα, φίλες και φίλοι. Ήμασταν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάναμε καλό στον τόπο. Εκεί που έγιναν λάθη, τα αναγνωρίσαμε με θάρρος. Δεν κρυφτήκαμε στις δυσκολίες. Όπου υπήρχαν προβλήματα είπαμε εδώ είμαστε να τα διορθώσουμε, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Και τα αλλάξαμε».
«Δεν μένουμε στα λόγια»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Γι’ αυτό και με αίσθημα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης θα θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού το έργο μας, το πρόγραμμά μας, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα για το πώς θα συνεχίσουμε σε μια τροχιά ανάκαμψης, για το πώς θα αναβαθμίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το πώς θα φέρουμε και άλλες επενδύσεις.
Για το πώς θα στηρίξουμε τη νέα γενιά. Με απασχολεί, ξέρετε, πολύ το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά τα οποία γυρνούν συνολικά την πλάτη στην πολιτική. Που λένε ότι όλοι το ίδιο είναι. Κανείς δεν μπορεί να μας λύσει τα προβλήματα.
Δεν πιστεύω ότι είμαστε όλοι το ίδιο, αλλά πρέπει να κάνουμε μεγάλο αγώνα να τους πείσουμε ότι όντως είναι έτσι. Και να τους δώσω ένα παράδειγμα μόνο. Όταν διαπιστώσαμε ότι ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης ξαφνικά τα ενοίκια άρχισαν να ανεβαίνουν πολύ, τι κάναμε; Δρομολογήσαμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για τη νεολαία, το πρόγραμμα «Σπίτι μου». 10.000 σπίτια για νέους και νέα ζευγάρια τα οποία θα μπορούν να τα αποκτήσουν με πολύ χαμηλό δάνειο, χαμηλότερο από όσο θα πλήρωναν για ένα ενοίκιο.
Αυτές είναι οι πραγματικές πολιτικές, οι οποίες κάνουν τη διαφορά. Γιατί εμείς δεν μένουμε απλά στα λόγια, εμείς υλοποιούμε πολιτικές που λύνουν τα δικά σας προβλήματα.
Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχουμε κληρονομήσει πολλές παθογένειες του παρελθόντος. Έλεγα πριν ότι ο δρόμος, αγαπητέ μου Αντώνη ( σσ: απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά) τον οποίο υπογράψαμε σήμερα είναι σαν το γεφύρι της ‘Αρτας.
Μια ακόμα ιστορία από έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει, αλλά δρομολογούνται τελικά από αυτή την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οπότε το δίλημμα είναι απλό: Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ή θα γυρίσουμε πίσω; Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι Έλληνες πολίτες και ειδικά εσείς εδώ στη Μεσσηνία -ένα παραδοσιακό, να το πω, «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστά πολύ ψηλότερα του εθνικού μέσου όρου- θα στείλετε κι εσείς το δικό σας μήνυμα.
Και το μήνυμα είναι απλό: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω! Η Μεσσηνία δεν γυρίζει πίσω. Η Καλαμάτα δεν γυρίζει πίσω. Πάμε μόνο μπροστά, σταθερά, τολμηρά!», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχόμενος καλό αγώνα και καλή δύναμη.