«Οφειλόμενη διαβούλευση» χαρακτήρισε σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τη συνάντηση που είχε με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερίκο, και απέρριψε ως «γκρίνια περί όνου σκιάς» την κριτική που ασκήθηκε στους παρασκηνιακούς χειρισμούς και στις αλλεπάλληλες κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο θέμα σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με «το συνταγματικό πλαίσιο των εκλογών» καθώς προκλήθηκε από αναφορά του επίσης συμμετέχοντα στο πάνελ, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου. «Προφανώς και πρέπει να υπάρχει διαβούλευση όταν υπάρχουν διαδικαστικές και δικονομικές διατάξεις» τόνισε υπερασπιζόμενος τους χειρισμούς τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαβούλευση με όλους τους δικαστές του Αρείου Πάγου.
Σχολιάζοντας ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα έπρεπε να υπήρχε διαβούλευση με την διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου και όχι κατ’ ιδίαν όπως συνέβη. Επίσης ανέφερε ότι ο χειρισμός του θέματος δεν θα έπρεπε να είχε γίνει την παραμονή της ρύθμισης αλλά «από πρόπερσι».
Κατρούγκαλος: Να μείνουν οι μαχαιροβγάλτες έξω από τη Βουλή
Περιγράφοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κομματικό μόρφωμα του καταδικασθέντος Ηλία Κασιδιάρη ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να μείνουν οι μαχαιροβγάλτες έξω από τη Βουλή. «Δεν είναι κόμμα, είναι τρομοκρατική οργάνωση» είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε από την αρχική πρότασή του για αποκλεισμό του κόμματος από τις εκλογές στη βάση της καταδίκης του Κασιδιάρη και των νεοναζιστικών-ρατσιστικών θέσεών του και είχε ζήτησε να βρεθεί η χρυσή τομή με διακομματική υπερψήφιση της πρότασης του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση προέβλεπε ότι αποκλείεται από τις εκλογές κόμμα με υποψήφιο που έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα.
Βενιζέλος: Έπρεπε να συρραφτούν οι θέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι θα μπορούσαν να είχαν γεφυρωθεί οι απόψεις των προτάσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να συρραφτούν σε μια διάταξη για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Υπογράμμισε επίσης ότι στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος και μάλιστα συνταγματικά δεν υπάρχει και δικαιοδοσία για αυτή την απαγόρευση. Ανέφερε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη είναι έτοιμη να δεχθεί το φαινόμενο της απαγόρευσης ή της παρεμπόδισης συμμετοχής σε εκλογές ενός πολιτικού κόμματος το οποίο είναι εχθρικό προς τη Δημοκρατία». Όμως συμπλήρωσε με νόημα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου «είναι πάρα πολύ αυστηρό στα θέματα που αφορούν στο δικαίωμα στη δίκαιη δίκη». «Πρέπει να του δώσεις τη δυνατότητα να δικαστεί η περίπτωσή του: να έχει πρόσβαση, να έχει ακρόαση, να υπάρχει αιτιολογία, έστω και εκ των υστέρων» συμπλήρωσε. Τέλος, σημείωσε ότι το θέμα της συμμετοχής ή μη του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα εκδικαστεί μόνο από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.