Τουλάχιστον τρεις μήνες, θα διαρκέσει η συζήτηση στην Ευρωβουλή για την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη , όπως ζητήθηκε από τις βελγικές αρχές.
Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργος Συριόπουλος, «οι ευρωβουλευτές, που βρίσκονται αντιμέτωποι με καταγγελίες για ποινικά αδικήματα, δεν χάνουν το αξίωμά τους οι ευρωβουλευτές παρά μόνο εάν τελεσιδικήσουν οι δίκες εναντίον τους, για αδίκημα ατιμωτικό σε σχέση με την εργασία τους και εφόσον η χώρα που τους εκπροσωπεί ζητήσει την άρση της βουλευτικής τους ιδιότητας. Αυτό είναι μια διαδικασία πολύ μακρά. Μέχρι τότε, χάνουν άλλα αξιώματα όπως συνέβη με την κυρία Καϊλή».\
Ως προς το γιατί άργησε να ενεργήσει η βελγική δικαιοσύνη, εξηγεί πως ο λόγος είναι ότι «η καταγγελία δεν έγινε με αναφορά των στοιχείων του θύτη, και δεν καλύφθηκε από το Αυτόφωρο από την πρώτη στιγμή όπως θα μπορούσε. Η καταγγέλλουσα άφησε να παρέλθει το αυτόφωρο και έτσι η διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων του φακέλου πήρε τον χρόνο της αργής τακτικής δικαιοσύνης»
Στο Βέλγιο οι δικαστικές υποθέσεις εκτός αυτοφώρου έχουν μακρά διαδικασία. Άλλωστε οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη ακόμη δεν έχουν γνώση του ποινικού φακέλου και η υπόθεση δεν αναμένεται να έχει κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024.