Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχουν «ναι μεν, αλλά» σε ζητήματα σεξουαλικής βίας

INTIME NEWS

Στο Λαύριο βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από το Λαύριο, σχετικά με την υπόθεση Γεωργούλη που ήρθε στην δημοσιότητα την Δευτέρα.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σε ζητήματα με σεξουαλική βία δεν υπάρχουν «ναι μεν, αλλά», δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις», μιλώντας με τους πολίτες.

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη και έχει τεκμήριο αθωότητας», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, σε αυτά τα ζητήματα, δεν χωράει «καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή, καμία σκιά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται και όποιος κι αν εάν αυτός». «Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω εδώ», πρόσθεσε, ενώ τόνισε: «Όλοι και κυρίως όσοι έχουμε παιδιά και μάλιστα αγόρια, οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται και ότι μεγαλύτερη αξία είναι η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ύπαρξη την οποία πρέπει να σεβόμαστε. Δεν χωράει βία, δεν χωράει ανοχή απέναντι στη βία. Δικαιοσύνη παντού, λοιπόν», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους «ανθρώπους του μόχθου, της δημιουργίας και του επιχειρείν» που έχουν συνδεθεί με την αρχαία και τη σύγχρονη ιστορία του τόπου και που αυτοί παρήγαγαν τον πλούτο και τότε και τώρα, είπε: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη αν ο μόχθος και τα αγαθά που παράγονται από αυτόν τον μόχθο, δεν κατανέμονται δίκαια, και αν αυτοί οι άνθρωποι που μοχθούν, που παράγουν, που καινοτομούν, δεν αισθάνονται ότι υπάρχει δικαιοσύνη και ο μόχθος τους δεν ανταμείβεται σωστά».

Όπως ανέφερε, σήμερα «περισσότερο από ποτέ», αυτοί «αισθάνονται την αδικία που τους βαραίνει σα μεγάλη θηλιά» και εξέφρασε την άποψη πως «δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα, είτε αριστερός, είτε κεντρώος, είτε δεξιός, που να μην καταλαβαίνει ότι αυτή η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μία κοινωνία ευημερίας». «Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων να μην μπορεί να βγάλει το μήνα και κάποιες λίγες μετρημένες επιχειρήσεις να βγάζουν δισεκατομμύρια», σημείωσε και διαμήνυσε: «Αυτές τις 33 μέρες που έμειναν ως την κρίσιμη κάλπη της 21ης του Μάη, θέλουμε να απευθυνθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πούμε ότι αυτό είναι το αίτημα, το σύνθημα και το όραμά μας: Δικαιοσύνη παντού. Και πρωτίστως δικαιοσύνη στους ανθρώπους του μόχθου, της δημιουργίας και του επιχειρείν. Αυτές τις 33 κρίσιμες μέρες, πρέπει να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, τις θέσεις και τις απόψεις μας. Γιατί οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα, λένε ‘δεν πάει άλλο πια. Ως εδώ! Ως εδώ με την αισχροκέρδεια, με τη συρρίκνωση του εισοδήματος, με την αδικία!’. Το κρίσιμο για εμάς είναι να δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τη ζωή των ανθρώπων. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ποθεί μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, για να σταματήσει αυτή η παρατεταμμένη κατάσταση ανασφάλειας, αβεβαιότητας και αδικίας».

Αναφερθείς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και μεσαία τάξη με την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στις τρεις εβδομάδες του μήνα τελειώνει το εισόδημα. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στους ευάλωτους, σε όσους έχουν την αντικειμενική δυσκολία να τα βγάζουν πέρα με έναν μισθό ή με μία σύνταξη. Αναφέρομαι και σε αυτούς, στη μεσαία τάξη, που μέχρι πρότινος είχαν ένα εισόδημα 1.500, 1.600 ακόμα και 1.800 ευρώ και δυσκολεύονται πλέον να τα βγάλουν πέρα. Διότι οι τιμές στο σούπερ μάρκετ έχουν πάει στο θεό, οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης το ίδιο. Το ρεύμα έχει ακριβύνει τόσο, που δεν μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει. Ακόμα λοιπόν και για αυτούς τα πράγματα είναι δύσκολα από την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Δεν υπάρχει η ‘πολυτέλεια’ να έχει κανείς αυτές τις μέρες του Πάσχα ένα γιορτινό τραπέζι πλούσιο σε εδέσματα. Ποια ήταν η κατάσταση σήμερα σε κάθε ελληνικό τραπέζι; Δεν υπήρχε ‘αρνί porsche’ διαθέσιμο για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

«Λένε ότι αυτό συμβαίνει γιατί είναι εισαγόμενη η ακρίβεια. Η αισχροκέρδεια όμως είναι ελληνική, «made in Greece» και έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Έχει να κάνει με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν εν μέσω ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ και να είναι αυτή που πρωταγωνιστεί στην κούρσα της αισχροκέρδειας; Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να μην κάνουν ελέγχους, να μην βάλουν πλαφόν στις τιμές, να μην φορολογήσουν τα υπερκέρδη των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων; Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να κρατήσουν υψηλό τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, τη στιγμή που η μέση οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί;» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν είναι λογικό η Ελλάδα να έχει τις ακριβότερες τιμές σε σχέση με το εισόδημα στο ρεύμα, στα πρατήρια βενζίνης. Και με σούπερ μάρκετ που ο κόσμος δεν μπορεί να επισκεφθεί χωρίς να ζήσει έναν μικρό εφιάλτη. Έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη και τις υψηλότερες τιμές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Για την οικονομία ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Λένε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για τα νοικοκυριά, πάει όμως καλά η οικονομία. Οικονομία είναι η ζωή των ανθρώπων πάνω από όλα. Αλλά και οι δείκτες που αφορούν στα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τη χώρα με 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, όχι σε τσέπες και τραπεζικές θυρίδες υπουργών. Αφήσαμε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος 356 δισ. ευρώ, και σήμερα είναι 400 δισ. ευρώ. Μέσα σε 4 χρόνια αυξήθηκε το χρέος κατά 44 δισ. ευρώ. Εμείς δεν είχαμε την ευχέρεια να μοιράσουμε, είχαμε την υποχρέωση να μαζέψουμε και το κάναμε με εντιμότητα. Αν είχαμε την ευχέρεια να μοιράσουμε, θα το κάναμε και αυτό με εντιμότητα. Όχι σε εταιρίες που φτιάχνονταν τρεις μέρες πριν πάρουν απευθείας αναθέσεις τα golden boys και οι «ημέτεροι»».

Για το ιδιωτικό χρέος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι «το 2019 ήταν 40 δισ. λιγότερα από ό,τι είναι σήμερα. 4,2 εκατ. Έλληνες, σχεδόν η μισή Ελλάδα χρωστάει, έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ενώ 700.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των funds, όχι των τραπεζών. Αυτών που έχουν στόχο για να κερδίσουν, να ξεκινήσουν από την επομένη των εκλογών ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, αν συνεχίσει να κυβερνά αυτή η κυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να τους αφήσουμε και δεν θα τους αφήσουμε γιατί έχουμε σχέδιο. Να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, να σταματήσουμε αυτή τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και ισχυρούς. Να σταματήσουμε την αναδιανομή που γίνεται με τις επιδοτήσεις που πάνε όλες στις τσέπες μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, σούπερ μάρκετ και διυλιστηρίων. Εκεί πάνε οι επιδοτήσεις, όχι στις τσέπες των ανθρώπων».

«Θα ακυρώσουμε το νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα δώσουμε δυνατότητα ξανά για προστασία της πρώτης κατοικίας, με ρυθμίσεις, με κούρεμα μεγάλου μέρους του χρέους και δυνατότητα αποπληρωμής, βιώσιμης για τους δανειολήπτες. Αυτό είναι το σχέδιό μας για μία οικονομία, που παρά τις μεγαλοστομίες βρίσκεται σε δυσάρεστη κατάσταση για ακόμα μία φορά. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20 δισ.. Επενδύσεις δεν γίνονται σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, παρά μόνο από funds που έρχονται για να κερδοσκοπήσουν, είτε στο real estate, είτε στα κόκκινα δάνεια, είτε μέσα από ιδιωτικοποιήσεις. Πώς; Με δάνεια που παίρνουν από ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους από τις αποταμιεύσεις των πολιτών. Εμείς θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε παραγωγικές επενδύσεις, στρατηγικούς επενδυτές. Όχι αετονύχηδες που έρχονται να κερδοσκοπήσουν και να φύγουν», υπογράμμισε.

«Θα μου πείτε «ναι αλλά εσείς κυβερνήσατε»» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια και είπε: «Ναι, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, έχοντας την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Δεν ήταν δικές μας οι αποφάσεις. Σήμερα, απευθυνόμενοι στους Έλληνες πολίτες, δεν ζητάμε μία δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε μία πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι με βάση καταναγκασμούς της τρόικας. Διότι σήμερα ναι, μπορούμε να το πούμε αυτό. Τώρα, και ξέρουμε, και μπορούμε».

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και ξέρουμε αυτά που γίνονται και αυτά που δεν γίνονται, και λέμε μονάχα αυτά που γίνονται. Ξέρουμε, αλλά και μπορούμε. Μπορούμε, γιατί η χώρα έχει βγάλει τον βραχνά της επιτροπείας, έχει χρήματα στα δημόσια ταμεία και μπορεί αν βγαίνει στις αγορές, δεν έχουμε μνημόνια πάνω από το κεφάλι μας. Όταν θα κυβερνήσουμε, δεν θα μπορούνε να λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι «βάστα Σόιμπλε»».