Skip to main content

Στη Βουλή η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη εν μέσω διαξιφισμών

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Η παρέμβαση του αντιπροέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Χρ. Τζανερίκου, η απάντηση του ΥΠΕΣ και οι αντιδράσεις των κομμάτων

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται σήμερα η τροπολογία που στοχεύει να βάλει φραγμό στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και η οποία προβλέπει πως για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές θα αποφασίσει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Χρ. Τζανερίκου, ο οποίος εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία κι έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Υποστήριξε ακόμη πως η υπό ψήφιση τροπολογία συνιστά ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, με το υπουργείο Εσωτερικών να αντιτείνει πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή». «Η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία» ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης για να προσθέσει πως «σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».

«Θεσμικά αδιανόητο» χαρακτήρισε τον διάλογο που άνοιξε η δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου – Προέδρου του Α1 Τμήματος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 32 της εκλογικής νομοθεσίας ( ΠΔ 26/2012, όπως ισχύει) και ο αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογός του με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη (άρθρα 8 και 20 παρ.1 Συντ., άρθρο 6 παρ.1 ΕΣΔΑ)» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς» από τον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς». «Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Με τη σειρά του, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής σχολίασε πως «αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις».