Στις ράγες μπήκαν σήμερα τα επιβατικά τρένα στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έναν και πλέον μήνα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Στο πρώτο δρομολόγιο με αναχώρηση από τον σταθμό Λαρίσης για Καλαμπάκα ταξιδεύουν ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης και στελέχη της Hellenic Τrain.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την επιβίβασή του, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «είμαστε μέσα στο πρόγραμμά μας όσον αφορά στο σύνολο σχεδόν των αμαξοστοιχιών, απομένει ο προαστιακός σιδηρόδρομος για το Κιάτο που θα εκκινήσει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τα οποία γίνονται κυρίως για την ανάδειξη του φωτισμού μέσα σε σήραγγες προς τη διαδρομή για Κιάτο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το τραγικό δυστύχημα, η πολιτεία ανέδειξε τρία σημαντικά ζητήματα «τα οποία οφείλουμε να αποδεχθούμε και να πολεμήσουμε για αυτά».
Εξηγώντας ποια είναι αυτά τα τρία ζητήματα, είπε: «Το πρώτο είναι να πέσει άπλετο φως στο δυστύχημα για να αναδειχθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν. Η έρευνα προχωράει με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα. Το δεύτερο να υπάρχει επανεκκίνηση με ασφάλεια ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού… Ελπίζω στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουμε τον προαστιακό του Κιάτου. Το τρίτο ζήτημα είναι η ανάταξη της ασφάλειας σε ένα πιο μόνιμο επίπεδο. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, εκ μέρους του υπουργείου και της Πολιτείας, ώστε όλες οι συμβάσεις σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον κύριο άξονα να ολοκληρωθούν έγκαιρα ώστε τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε ένα απολύτως ασφαλές δίκτυο όπως προβλέπεται σε όλα τα διεθνή standard».
Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, έχουν αναπτυχθεί συνέργειες με ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, και την γερμανική κυβέρνηση. Επιπλέον, ανακοίνωσε το μεσημέρι θα βρεθεί στη Γαλλία όπου θα υπάρξει συνεργασία, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους και το γαλλικό υπουργείο μεταφορών.
«Ελπίδα και υποχρέωσή μας είναι να έχουμε ένα σιδηρόδρομο ο οποίος θα είναι αντάξιος των προσδοκιών όλων μας, ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο ο οποίος θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας αλλά είναι και ένας χρέος προς τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος που χάθηκαν τόσο πρόωρα και άδικα», είπε διαβεβαιώνοντας ότι η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους και ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα θα γίνει ένα μέσο που θα είναι ασφαλές και θα βρίσκεται στην υπηρεσία της Πολιτείας και της κοινωνίας.