Τάσεις παγίωσης του νέου πολιτικού πεδίου που προέκυψε μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών δείχνουν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δόθηκαν αυτή την εβδομάδα και εμφανίζουν την ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει αισθητά μειωμένη και τη ΝΔ να μην επουλώνει το τραύμα που προκάλεσε στην εικόνα της το τραγικό συμβάν.
Διαψεύδοντας όσους προεξοφλούσαν ότι οι επιδράσεις του δυστυχήματος στις στάσεις των πολιτών θα εξασθένιζαν γρήγορα, δύο νέες δημοσκοπήσεις της εβδομάδας, αυτές της Metron Analysis και της MRB έδειξαν ότι το νέο πολιτικό τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο προ του δυστυχήματος.
Metron Analysis: Συνεχίζεται η φθορά της ΝΔ ένα μήνα μετά το δυστύχημα
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα της εταιρείας Metron Analysis εκτιμά σήμερα την εκλογική επιρροή της ΝΔ στο 32,5% έναντι 33,7% στην προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι στις τελευταίες 15 ημέρες η ΝΔ απώλεσε 1,2% και αυτό παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε η επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις προκαλείται συσπείρωση ψηφοφόρων όμως αυτή τη φορά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζεται ότι προ του δυστυχήματος και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο η Metron Analysis εκτιμούσε την εκλογική επιρροή της ΝΔ στο 36,4%.
Η Metron Analysis κατέγραψε, όμως, και περεταίρω διάβρωση της ψαλίδας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες 15 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα εκτιμά πλέον τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 5,8% έναντι 7,4% στην προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η Metron Analysis εκτιμούσε την ψαλίδα στο 8,9%.
MRB: Επτά – οκτώ μονάδες μακριά η αυτοδυναμία με ενισχυμένη αναλογική
Αντίστοιχα, η έρευνα της MRB η οποία δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτιμά την εκλογική δύναμη της ΝΔ στο 30,8% έναντι 30,4% στην προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι προ του δυστυχήματος των Τεμπών η MRB εκτιμούσε την εκλογική δύναμη της ΝΔ στο 32,7%.
Αντίστοιχα, είναι όμως, και τα ευρήματα για τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με την MRB να υπολογίζει πλέον το μέγεθός της στο 3,6% έναντι 3,2% στην προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου. Σημειώνεται ότι πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών η MRB εκτιμούσε την απόσταση των δύο κομμάτων εξουσίας στο 6,4%.
Ως γνωστόν το κατώφλι της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν 3% και θα μείνουν εκτός Bουλής. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (Ιούλιος 2019) το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν 8%. Σε περίπτωση που επαναληφθεί κάτι τέτοιο στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί στο 38% για το πρώτο κόμμα. Όμως, για τη συγκρότηση μιας βιώσιμης κυβέρνησης η οποία δεν θα εξαρτάται από την ψήφο ελάχιστων βουλευτών ενδέχεται να απαιτηθεί ποσοστό πάνω από 39%.