Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συζητήθηκε και πάλι το ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, με τη Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου για «πολλές προκλήσεις» για τη διάρκεια των νομικών διαδικασιών, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για τον διορισμό υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών και τόνισε ότι θα εκδοθεί σύσταση προς τη χώρα μας για υιοθέτηση των προτύπων της Ένωσης.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ η Σόφι ιν’τ Βελτν του Renew εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΕΛΚ. Την αντιπολίτευση κατηγόρησε η Ελίζα Βόζενμπεργκ. Αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας άφησε με την παρέμβασή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Οι κανόνες Δικαίου της Κομισιόν δεν αφορούν μόνο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια. Το πιο σημαντικό τμήμα της έκθεσης είναι οι συστάσεις που έχει απευθύνει η Επιτροπή στα κράτη μέλη», υπογράμμισε η Βέρα Γιούροβα στην ομιλία της.
«Η σύσταση αναφορικά με την Ελλάδα, επισημαίνει τις ανάγκες για βελτιώσεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Ακόμα όμως πολλές είναι η προκλήσεις για τις νομικές διαδικασίες».
«Τα κριτήρια για την αναγνώριση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό», τόνισε η κ. Γιούροβα και συνέχισε: «Πολλές είναι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, καταγράφουμε απειλές κατά δημοσιογράφων, αλλά και αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Θα υπάρξει σύσταση για να βελτιωθούν οι διαδικασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δ. Παπαδημούλης: Να πάρει θέση η κ. φον ντερ Λάιεν
Τον λόγο έλαβε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την στάση της στο θέμα των υποκλοπών: «Γιατί επί μήνες η κα Φον Ντερ Λάιεν έχει πιει το αμίλητο νερό; Δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση, ούτε μια ενέργεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για το ελληνικό Watergate και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Αυτή η μικροπολιτική, την εκθέτει και υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν».
https://twitter.com/papadimoulis/status/1641374234118176769?
«Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία 4 χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Διάβρωση του κράτους δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Το Ευρωκοινοβούλιο με σαφή πλειοψηφία καταδικάζει και περιμένει κι από την Κομισιόν να κάνει περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.
Σ. ιν’τ Βελντ: Το ΕΛΚ υπερασπίζεται με πάθος τις επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας
Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής του Renew Σόφι ιν’τ Βελντ, υπέρμαχος πάντα των δημοκρατικών αξιών, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Το ΕΛΚ δεν έχει αντλήσει κανένα μάθημα από τα 12 χρόνια του Όρμπαν και υπερασπίζεται με πάθος τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι Σοσιαλιστές θα έπρεπε επίσης να είναι πιο επικριτικοί απέναντι σε ορισμένα από τα ίδια του τα μέλη. Και ναι, η δική μου παράταξη θα έπρεπε επίσης να είναι πιο αυστηρή».
«Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη. Η δικαιοσύνη είναι αδύναμη, το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, υπάρχει διαφθορά, πιέσεις, δημοσιογράφοι που παρενοχλούνται, ακόμη και σκοτώνονται, ενώ το οργανωμένο έγκλημα διεισδύει στην αστυνομία», τόνισε η κ. Ιν’τ Βελντ η οποία αναφέρθηκε και στην Υγεία και στις μεταφορές: «Οι σιδηρόδρομοι καταστροφή, ή το ξεπούλημα των νοσοκομείων. Η διαφθορά είναι δηλητήριο και ανθεί αν το κράτος δικαίου είναι αδύναμο».
Κατόπιν, κάλεσε την Κομισιόν«να υπηρετήσει τους ανθρώπους. Όχι τις κυβερνήσεις», υπογράμμισε.
Παρέμβαση Ν. Ανδρουλάκη
Την «προκλητική στάση της κυβέρνησης» στο θέμα των υποκλοπών στηλίτευσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στην τελευταία του παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την παραίτησή του από τη θέση του ευρωβουλευτή.
«Mε θλίβει, που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με θέμα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών, προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ε. Βόζεμπεργκ: Όσοι αναφέρονται στο Κράτος Δικαίου, υποκινούνται από την αντιπολίτευση
Στη συζήτηση μίλησε και η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία στηλίτευσε την αναφορά στη δολοφονία Καραϊβάζ, διερωτώμενη: «Για μια ακόμα φορά συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές έκαναν σκόπιμα αναφορά στη δολοφονία Καραϊβάζ. Δεν υπάρχουν παντού στην Ευρώπη ανεξιχνίαστα εγκλήματα; Απειλούν το κράτος δικαίου;»
«Στις 21 Μαΐου η χώρα πάει σε εκλογές», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ. «Όσοι σήμερα συζητούν για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποκινούνται προκλητικά από αντιπολίτευση της πατρίδας μου. Αυτοί υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου (στην Ελλάδα)».
Έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου
Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου εκφράζει την ικανοποίησή του για τις βελτιώσεις στον μηχανισμό ετήσιων εκθέσεων της Επιτροπής, πολλές από τις οποίες συνάδουν με τις προηγούμενες συστάσεις του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα παραμένουν που χρίζουν βελτίωσης – όπως η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ανάλυσης σε ολόκληρο το φάσμα των αξιών της ΕΕ, η σύνδεση των ευρημάτων της με την ενεργοποίηση εργαλείων για την προστασία των αξιών και του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά και η αναγνώριση της σκόπιμης οπισθοδρόμησης σε ορισμένες χώρες.
Οι ευρωβουλευτές δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ, και τονίζουν ότι οι δημοσιογράφοι θα παραμένουν εκτεθειμένοι σε κίνδυνους εφόσον τα θεσμικά όργανα δεν ασκούν διώξεις βάσει της διαφθοράς που αυτοί αποκαλύπτουν. Το ψήφισμα αποδοκιμάζει επίσης την έλλειψη ειδικών ανά χώρα συστάσεων σχετικά με την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τα κράτη μέλη και επικρίνει την συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση των εθνικών δικαστικών συμβουλίων σε ορισμένες χώρες. Μπορείτε να διαβάσετε μια πιο λεπτομερή περίληψη των βασικών σημείων του ψηφίσματος εδώ.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως.
Προβληματισμοί για την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Μάλτα, αλλά και ολόκληρη την ΕΕ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο της Επιτροπής, αλλά απαίτησαν πολιτικό θάρρος και ουσιαστική συνέχεια στα ευρήματά της, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών μέτρων, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η κατάσταση δεν βελτιώνεται ή όπου η οπισθοδρόμηση είναι σκόπιμη.
Η ανταλλαγή απόψεων για την Ελλάδα αφορούσε κυρίως θέματα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, διαφθοράς και παρακολούθησης δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και άλλων προσώπων ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση της Ισπανίας, οι ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τις νομικές μεταρρυθμίσεις και το αδιέξοδο στον διορισμό μελών στο εθνικό συμβούλιο του δικαστικού σώματος. Όσον αφορά τη Μάλτα, η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι έρευνες και οι δίκες που σχετίζονται με τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia και η συνολική πολιτική κουλτούρα της χώρας ήταν τα κύρια σημεία που απασχόλησαν το Κοινοβούλιο.
Το Κοινοβούλιο θα ολοκληρώσει τη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στα τρία κράτη μέλη με ψήφισμα που θα κατατεθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 17-20 Απριλίου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στην Ολομέλεια εδώ
Διαβάστε ακόμη
Ξανά στο μικροσκόπιο της ΕΕ το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα