Η ανησυχητική κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα θα απασχολήσει στον απόηχο σειράς σχετικών προειδοποιήσεων αλλά και άκρως αρνητικών εκθέσεων και ερευνών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ινστιτούτου V-DEM του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.
Μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει πρότασης που κατέθεσαν οι Πράσινοι -Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, το ζήτημα της κατάστασης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα αποφασίσθηκε να συμπεριληφθεί στη συζήτηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο. Τα συμπεράσματα, που αποφασίσθηκε να αφορούν επίσης την Ισπανία και τη Μάλτα, θα ενταχθούν στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν η οποία θα κατατεθεί τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι την πρόταση στήριξαν οι περισσότερες πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου αλλά αντιτάχθηκε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο πρόβαλε τον -όπως αποδείχθηκε μη πειστικό- ισχυρισμό ότι η πορεία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της χώρας. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη συζήτηση είχε πραγματοποιηθεί στην Ευρωβουλή και τον Φεβρουάριο με τις αναφορές να επικεντρώνονται τότε στην υπόθεση των κρατικών υποκλοπών και της αναποτελεσματικής διερεύνησής τους καθώς και στη διολίσθηση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου η οποία είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. Αιτιολογώντας την εν λόγω απόφαση ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφενός είχε επικαλεσθεί το πένθος για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών και αφετέρου είχε κατηγορήσει την επιτροπή για απόπειρα παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που προσδιορίστηκαν τελικά για το Μάιο.
Η σημερινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί, πάντως, τον απόηχο μιας σειράς εκθέσεων από το εξωτερικό που δημοσιεύθηκαν αυτό τον μήνα και οι οποίες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το 2022 στην Ελλάδα καταγράφει μεταξύ άλλων παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση στα ΜΜΕ, παράνομες επαναπροωθήσεις, κακομεταχείριση φυλακισμένων και αιτούντων άσυλο και περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αντίστοιχα η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται στις κρατικές υποκλοπές και στηλιτεύει το νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα των θυμάτων να ενημερωθούν για την παρακολούθησή τους ενώ επικαλείται και τις μαρτυρίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.
Νωρίτερα, το Μάρτιο δημοσιεύθηκε η έκθεση του Ινστιτούτου V-DEM του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ η οποία επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε η ταχύτερη διολίσθηση προς τον αυταρχισμό. Το σουηδικό ινστιτούτο υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΥΠ, παρακολουθούσε πολυάριθμα πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων «πολιτικών εχθρών και φίλων της κυβέρνησης» καθώς και ερευνητικών δημοσιογράφων.