Για το κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στο Naftemporiki TV ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης ότι η Άγκυρα θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι αντίστοιχα η Αθήνα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» με τον Μιχάλη Ψύλο ο κ. Καλεντερίδης σημείωσε πως «μπορούμε να μιλάμε για μία νέα αρχή» προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή και η αλλαγή συμπεριφοράς της Άγλυρας συνδέεται και με την οικονομική βοήθεια των 7 δισ. ευρώ που δεσμεύθηκαν να παράσχουν διεθνείς δωρητές σε Τουρκία και Συρία κατά τη διάσκεψη που διοργανώθηκε από την Ε.Ε. Όπως ανέφερε ο κ. Καλεντερίδης, η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιν είπε ότι πιστεύει σε μία νέα αρχή.
Σε ό,τι αφορά την ουσία εκτίμησε πως «ίσως είναι ετεροβαρής αυτή η βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία». Όπως εξήγησε, ο IMO είναι ένας ευαίσθητος οργανισμός, έχει να κάνει με τα θαλάσσια ζητήματα στα οποία η Τουρκία έχει τον γνωστό σχεδιασμό και τη γνωστή συμπεριφορά.
«Τώρα έχουμε μία απαρχή ηλιοφάνειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εύχομαι – αν μαζευτούν σύννεφα – να μην αποδειχθεί ότι μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας» πρόσθεσε.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεξήχθησαν για περίπου 20 μέρες και με απόλυτη μυστικότητα.
Κατά τις ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι η Τουρκία δήλωσε ότι θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι αυτή έχει ως πυξίδα της το Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία και έχει ως προτεραιότητα την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επιπλέον ότι αν τυχόν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με την υποψηφιότητα της Ελλάδας αυτό θα ήταν από την Τουρκία ή Τουρκογενή κράτη ή από τη Ρωσία. Με τη συμφωνία της Δευτέρας αποκλείεται ο ένας παράγοντας.