Στην επαναχάραξη της στρατηγικής με την οποία θα φτάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές προχωρά η κυβέρνηση, καθώς το πολιτικό σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο μετά από την τραγωδία στα Τέμπη. Το Μαξίμου εστιάζει σε μια ατζέντα καθημερινότητας και ήδη ανακοινώθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού για 585.000 εργαζομένους, ενώ ακολουθεί η έκτακτη ενίσχυση (από 200 έως 300 ευρώ) σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους.
Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως το πολύνεκρο δυστύχημα έχει αλλάξει τα δεδομένα και απαιτείται μία νέα ρητορική για την προσέγγιση της γκρίζας ζώνης των αναποφάσιστων. Στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές – που θα γίνουν με την απλή αναλογική – το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης θα είναι η μάχη απέναντι στο «βαθύ και αναποτελεσματικό κράτος». Όσον αφορά στο νέο δίλημμα της κάλπης αυτό θα είναι το «τώρα ή ποτέ» που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ταυτόχρονα θα μπαίνει εμφατικά το ερώτημα «ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο αύριο».
Ένας νέος κύκλος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και η πρώτη επίσκεψη μετά την τραγωδία στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μαρούσι. Με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στην ανάγκη να διορθωθούν «όλα τα κακώς κείμενα μιας Ελλάδας που έρχεται από το παρελθόν, μιας Ελλάδας η οποία μας πληγώνει, μιας Ελλάδας η οποία δεν μας εκφράζει, μιας Ελλάδας η οποία δεν αξίζει στη νέα γενιά».
Πάντως στην κυβέρνηση δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι τις κάλπες με μια μονοθεματική ατζέντα αλλά επιδιώκουν να προβάλουν και τα πεπραγμένα των τελευταίων τεσσάρων ετών σε μια σειρά τομείς. Γαλάζιες πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές «είναι μια ευκαιρία να γίνει ένας συνολικός απολογισμός, και να θυμηθούν οι πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι σήμερα».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν πρέπει να ξεχαστούν όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Προσθέτουν δε πως σίγουρα πρέπει να αλλάξει η εικόνα του ΟΣΕ και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ήρθαν στο φως, ωστόσο ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχαστούν μια σειρά κινήσεων που έγιναν για την ψηφιοποίηση του κράτους. «Κάποια κομμάτια του κράτους βελτιώθηκαν και κάποια έμειναν πίσω. Ζητούμενο για τη νέα τετραετία είναι ποιος μπορεί να τα διορθώσει» σημειώνεται από το γαλάζιο στρατόπεδο.
Επιχείρηση συσπείρωσης σε εξέλιξη
Από το κυβερνών κόμμα παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μείωση της ψαλίδας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν γαλάζια στελέχη είναι πως οι έρευνες δεν δείχνουν ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις κυβερνητικά στελέχη δεν μιλούν για «απώλειες» αλλά για «αποσυσπείρωση», κάτι που σημαίνει πως θεωρούν εφικτό τον στόχο επιστροφής των συγκεκριμένων ψηφοφόρων στη Νέα Δημοκρατία. Η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι πως συν τω χρόνω και με το κατάλληλο αφήγημα θα «ξαναμιλήσουν» στο δύσκολο κοινό των αναποφάσιστων. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί εκ νέου μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας σε ένα αφήγημα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα.
Το γεγονός πάντως πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία είναι κάτω από το όριο του 30% προκαλεί προβληματισμό στους «γαλάζιους» για την επόμενη ημέρα. Αυτό που αναγνωρίζεται είναι πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια προσέγγισης των αναποφάσιστων, καθώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης αφού πλησιάζει η ώρα των εκλογών.