Skip to main content

Γ. Δραγασάκης: Το κράτος πρέπει να αποκτήσει συντονιστικό και αναπτυξιακό ρόλο

«Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να πήγε μπροστά χωρίς το κράτος να έχει αναπτυξιακό ρόλο».

«Tο τραγικό γεγονός των Τεμπών επιβάλλει στο κράτος να αποκτήσει εργαλεία και ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα του επιτρέψουν να έχει συντονιστικό και αναπτυξιακό ρόλο», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5», ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως οι εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα «επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για την μεγάλη εικόνα, ότι δηλαδή ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών, αλληλένδετων και συνεχών κρίσεων από το 2008».

«Με αφορμή τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και την εγγύηση στις καταθέσεις που παρείχε το αμερικανικό κράτος, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πιέσουμε ώστε να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων προκειμένου να θωρακιστούμε από μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις και κρίσεις», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως «το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη «παρενέργειες» οφείλεται στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: α) είχε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, β) είχε δημιουργήσει ένα απόθεμα ρευστότητας και γ) είχε πετύχει ρύθμιση του δημοσίου χρέους με σταθερά επιτόκια και μια περίοδο χαμηλών πληρωμών για τόκους μέχρι το 2032, ο λεγόμενος «διάδρομος ασφαλείας».

Όμως αυτός ο «διάδρομος ασφαλείας» έχει ημερομηνία λήξης και για το λόγο αυτό, τα αμέσως επόμενα χρόνια, απαιτείται να αλλάξουμε το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο καθώς αποτελεί το υπόβαθρο όλων των κρίσεων που περάσαμε. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει ως βασικό στόχο το πως η χώρα θα αποκτήσει ένα βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό υπόδειγμα, ειδάλλως πριν το 2030 θα βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδα. Το αρνητικό είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μας κληροδοτεί δυο σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πρώτον έχουμε αύξηση του δημοσίου χρέους καθώς η παρούσα κυβέρνηση δανείστηκε γύρω στα 45 δισ. ευρώ. Δεύτερον, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτοξεύθηκε κοντά στο 10% του ΑΕΠ».

«Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς υπερβαίνουν τόσο το νεοφιλελεύθερο όσο και το παλιό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο. Για το λόγο αυτό η Αριστερά γενικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, έχουν την υποχρέωση να προτείνουν ένα εναλλακτικό παραγωγικό υπόδειγμα. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοπλιστεί με ένα πλαίσιο στρατηγικών προγραμματικών επιλογών που αφορούν την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Τώρα που πλησιάζουμε στις εκλογές αυτό το πλαίσιο πρέπει να μετατραπεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κυβερνητικών προτεραιοτήτων».

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως η τραγωδία στα Τέμπη «δείχνει ότι το κράτος πρέπει να αποκτήσει εκείνα τα εργαλεία και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει ως σύγχρονο αναπτυξιακό κράτος. Τα τελευταία 30 χρόνια βλέπουμε την απογύμνωση του κράτους από εργαλεία παρέμβασης, την απόσυρση του από κρίσιμους τομείς. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να πήγε μπροστά χωρίς το κράτος να έχει αναπτυξιακό ρόλο».

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στο συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 27-28 Μαρτίου στον χώρο Impact Hub, και κατά το οποίο τόνισε πως «θα επιχειρηθεί να τεθούν οι στόχοι και οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Αναμένεται να ακουστεί ένα ευρύ φάσμα προοδευτικών απόψεων προκειμένου σε μια εποχή κρίσεων, απροόπτων καταστάσεων αλλά και δυνατοτήτων, να δούμε το μέλλον πιο αισιόδοξα».

naftemporiki.gr