Στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη η κυβέρνηση σχεδιάζει από την αρχή την στρατηγική με την οποία θα πάει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το βασικό πλέον σενάριο προβλέπει εκλογές στις 21 Μαΐου κάτι που σημαίνει πως … επισήμως η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου.
Μέχρι τότε στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να έχουν ψηφιστεί περίπου 10 νομοσχέδια, ενώ μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού (αύξηση που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου). Σταδιακά μια σειρά μέτρων θα μπαίνουν σε εφαρμογή και έτσι στις 15 του μήνα θα δοθεί η προκαταβολή σε όσους αναμένουν την επικουρική σύνταξη και στο τέλος Μαρτίου θα δοθεί η εφάπαξ ενίσχυση (που είναι από 200 έως 300 ευρώ) σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους.
Ωστόσο είναι δεδομένο πως το βασικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες είναι η τραγωδία στα Τέμπη και ζητούνται πειστικές απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που έχουν προκύψει. Μέσα σε ένα ρευστό πολιτικά σκηνικό η κυβέρνηση καλείται να εκπονήσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα και να αναπροσαρμόσει την προεκλογική στρατηγική της.
Το βασικό «δίλημμα» που θα μπαίνει από το κυβερνών κόμμα στο δρόμο προς τις κάλπες είναι «ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος και να πάει τη χώρα στην επόμενη ημέρα της». Με εμφατικά να τίθεται το ερώτημα «τώρα ή ποτέ» και να γίνεται λόγος για μια «σύγκρουση με αυτό το οποίο θα αποκαλούσε κάποιος βαθύ αναχρονιστικό κράτος, μια σύγκρουση που αποκτά χαρακτηριστικά κατεπείγοντος».
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Καραμανλής, που επί 4 χρόνια είχε την ευθύνη των σιδηροδρόμων και που 10 μέρες πριν το δυστύχημα έλεγε με θράσος στον ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι ντροπή να θέτει θέματα ασφαλείας», αγνοείται». Από την Κουμουνδούρου σημειώνεται ακόμα πως «αντίστοιχα και οι αρμόδιοι υφυπουργοί κ. Παπαδόπουλος και Καραγιάννης, παραμένουν στη θέση τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα και κρύβονται από τα ΜΜΕ».
Τα πρώτα δημοσκοπικά μηνύματα για τη Ν.Δ.
Πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας κάτω από το 30% δείχνουν και οι τρεις δημοσκοπήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά τα Τέμπη. Το γαλάζιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στο 29.5% σύμφωνα με την GPΟ (απώλεια 4.3 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), στο 29,6% σύμφωνα με την Marc (απώλεια 2.9 μονάδων) και στο 28% με βάση την Interview (απώλεια 5.2 μονάδων).
Στο κυβερνών κόμμα περιμένουν τις δημοσκοπήσεις των επόμενων δέκα ημερών, για να δουν πως θα διαμορφωθεί το τοπίο. Κυρίως αναμένουν να δουν πως θα κυμανθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά το ό,τι δεν είναι μακριά η ώρα των εκλογών.