Skip to main content

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Χωρίς θετικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία η αύξηση του ΑΕΠ

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Η διόρθωση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Όπως υποστηρίζει,

“Πρώτον, διότι η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ τονίζει τον προσωρινό χαρακτήρα της ταξινόμησής των εσόδων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ως φόρων -αντί επιδοτήσεων, πράγμα που επιδρά αυξητικά στο ΑΕΠ-, καθώς εκκρεμεί η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για το ζήτημα αυτό από τη Eurostat.

Και δεύτερον, διότι τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη και τα ποιοτικά στοιχεία του ΑΕΠ εγείρουν έντονο προβληματισμό”.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία, όπως υποστηρίζει, «φαίνεται από το γεγονός ότι δαπάνησε 55 δισ. ευρώ την τριετία 2019-2022, αλλά ο ρυθμός αναπλήρωσης του χαμένου ΑΕΠ της πανδημίας δεν ήταν ανάλογος με άλλα κράτη μέλη που ξόδεψαν λιγότερα χρήματα».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει την εκτόξευση του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 400 δισεκ. ευρώ, αλλά και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες στα 2,3 δισ. ευρώ το 2022 από 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, καθώς και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών στο Δημόσιο κατά 7,3 δισ. ευρώ για το 2022.

Σύμφωνα με τον τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το εμπορικό έλλειμμα, ακόμα και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους στο οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης διορθώθηκε προς τα πάνω, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Η κατανάλωση δε, εξακολουθεί να αποτελεί το 80% του ΑΕΠ, μακράν το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ 27.

Σχετικά με τις επενδύσεις, επισημαίνει ότι οι μισές σχεδόν άμεσες ξένες επενδύσεις αφορούν μη παραγωγικούς τομείς, όπως τα ακίνητα και τον χρηματοπιστωτική τομέα, ενώ αδυνατούν να κλείσουν το τεράστιο επενδυτικό κενό των 94 δισ. ευρώ της προηγούμενης δωδεκαετίας της κρίσης.

Σημειώνει ακόμη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας και τα ανοδικά επιτόκια προσθέτουν βάρη στους δανειολήπτες και καταλήγει πώς “το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα ριζικής αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος, με πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές”.