Skip to main content

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Τι θα γίνει με τις εκλογές

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Το σενάριο της 9ης Απριλίου για τις κάλπες δεν είναι πια καθόλου σίγουρο. Η κυβέρνηση είναι τώρα αντιμέτωπη με άλλες προτεραιότητες.

Η τραγωδία, με θύματα κυρίως φοιτητές, που προκάλεσε θλίψη σε όλη την χώρα, αλλά και το εξωτερικό, φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα για την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σχεδίαζε να προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη εκλογών αλλά πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλες προτεραιότητες. Ειδικότερα, καλείται να ερευνήσει και να απαντήσει γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις ειδικών, συνδικαλιστών και ερευνητών δημοσιογράφων για τις τεράστιες σχεδιαστικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας, που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες οδήγησαν στο δυστύχημα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο της 9ης Απριλίου για τις κάλπες. 

Κατά ειρωνεία της τύχης, μάλιστα, ο πρωθυπουργός επρόκειτο χθες το μεσημέρι να επισκεφθεί το Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, αλλά ανέβαλε την επίσκεψη εξαιτίας της τραγωδίας. Με έκτακτη δήλωσή του το απόγευμα μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης αφενός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει «ποτέ ξανά» τέτοιο δυστύχημα, αφετέρου πρόβαλε την εκδοχή του «ανθρώπινου λάθους». «Θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το “ποτέ ξανά” που άκουσα στη Λάρισα να μη μείνει λόγος κενός», είπε λίγο μετά την επιστροφή του από τον τόπο της τραγωδίας.

Ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε να συσταθεί γρήγορα «ανεξάρτητη και υπερκομματική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος» και υποστήριξε ότι «όλα δείχνουν ότι το δυστύχημα οφείλεται σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών και διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του από το σημείο της μοιραίας σύγκρουσης ο κ. Μητσοτάκης εγγυήθηκε πως θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών έως και την 3η Μαρτίου, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τη θέση του κ. Καραμανλή θα αναλάβει ως μεταβατικός υπουργός μέχρι τις εκλογές ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μια κίνηση που κατά τα φαινόμενα σχετίζεται λιγότερο με τη φύση του χαρτοφυλακίου και περισσότερο με την ανάγκη διαχείρισης του πιεστικού κλίματος που θα δημιουργηθεί μετά το τέλος του τριήμερου πένθους.

Πάντως, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και την παραίτηση του κ. Καραμανλή λέγοντας ότι η στάση του τον τιμά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τον τόπο του πολύνεκρου δυστυχήματος και δεν κατόρθωσε να κρύψει τη συγκίνησή του από όσα αντίκρισε. Μόλις επέστρεψε στην Αθήνα ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος» είπε. «Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μη συνέβη».

Ήπιοι τόνοι από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων, δυστυχώς, πολλά νέα παιδιά. Τούτη την ώρα, που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας από τα Τέμπη.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/EUROKINISSI)

Αμέσως μετά αναχώρησε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών, όπου συμμετείχε σε εθελοντική αιμοδοσία. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε εν μέσω της τραγωδίας την πολιτική αντιπαράθεση για τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού. «Αυτές τις στιγμές πένθους και οδύνης δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τη δήλωση του πρωθυπουργού, που σπεύδει να προδικάσει ότι η τραγωδία οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος.

Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια. Όλα θα ειπωθούν στη σωστή ώρα» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Γιατί;

«Η πατρίδα μας βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο γιατί. Γιατί, ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες τώρα και πολλά χρόνια, να κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι συναισθάνεται την ώρα του πένθους και της οδύνης, προσθέτοντας ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούμε ο πρωθυπουργός να αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του υπουργού του».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Για «μέρα ανείπωτης θλίψης» αλλά και «οργής για το πώς είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο» μίλησε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως σημείωσε, «απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε πως «κάποιοι πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να πληρώσουν για όσα έκαναν ή δεν έκαναν». Τέλος, για «μέρα θλίψης και αλληλεγγύης» μίλησε από το ΜέΡΑ 25 ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς μπροστά στην προσπάθεια να βρουν εξιλαστήρια θύματα μεταξύ εργαζόμενων τους οποίους υποχρέωναν να εργάζονται χωρίς τεχνικά εργαλεία και προσωπικό που απαιτεί η ασφάλεια».