Skip to main content

«Η Ευρώπη θρηνεί μαζί σας»: Συλλυπητήρια μηνύματα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

REUTERS/Alexandros Avramidis

Συγκλονισμένη η ηγεσία της Ε.Ε. - Αναρτήσεις αλληλεγγύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Κύμα συμπαράστασης από ξένους ηγέτες και αξιωματούχους φτάνει στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

«Είμαστε δίπλα σας» αναφέρει στα ελληνικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της για την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα σιδηροδρομική τραγωδία.

«Η σκέψη μου είναι με τον λαό της Ελλάδας μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στη Λάρισα που στοίχισε τόσες ζωές εχθές το βράδυ. Μαζί σας θρηνεί όλη η Ευρώπη. Εύχομαι επίσης ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες» σημειώνει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια της Κομισιόν

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες της Ε.Ε. σε όλα τα κτίρια της Κομισιόν στη μνήμα των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. «Με απόφαση της Προέδρου ⁦Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τώρα οι σημαίες της Ένωσης μεσίστιες σε όλα τα κτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η Ευρώπη πενθεί με τους Έλληνες» γράφει σε σχετική του ανάρτηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Οι σκέψεις μου είναι με το λαό της Ελλάδας σήμερα το πρωί. Είμαι συγκλονισμένος από τα νέα και τις εικόνες τις σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Κουράγιο και δύναμη στα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους» γράφει σε μήνυμά του στο Τwitter.

Τη βαθιά της θλίψη εκφράζει με ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Βαθιά θλίψη μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στη Λάρισα, στην Ελλάδα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλα τα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ευγνώμων σε όλους τους διασώστες και το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή. Η σκέψη μας είναι με τον ελληνικό λαό μετά από αυτό το τραγικό γεγονός» αναφέρει η κ. Μέτσολα.

«Από τη πρώτη στιγμή η πρόεδρος και το Κολέγιο των Επιτρόπων είναι ενήμεροι για την τραγωδία στα Τέμπη και έτοιμοι να συνδράμουν όπου χρειαστεί», αναφέρει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η σκέψη μας με τις οικογένειες των θυμάτων. Ευχές για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Ανείπωτη θλίψη», προσθέτει.

Την θλίψη αλλά και την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με tweet του στα ελληνικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ, ο Μακρόν αναφέρει ότι «η σκέψη μου είναι στους οικείους του τραγικού δυστυχήματος» και ότι «η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων».

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους αγαπημένους τους από το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στη Λάρισα, στην Ελλάδα» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο. «Εκ μέρους της βελγικής κυβέρνησης, έχω μεταφέρει τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στον Κυριάκο Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

Με ανάρτησή του στην ελληνική γλώσσα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Ελλάδα.

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον ελληνικό λαό για την απώλεια ζωών από τη σύγκρουση τρένων στη Βόρεια Ελλάδα» γράφει συγκεκριμένα ο κ. Ζελένσκι. «Ο λαός της Ουκρανίας συμμερίζεται τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες» προσθέτει.

Την αλληλεγγύη του στη χώρα μας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους» ανέφερε σε ανάρτησή του προσθέτοντας: «Τα λόγια παρέχουν ελάχιστη παρηγοριά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά συμπάσχουμε μαζί σας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια».

Τα συλλυπητήριά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κηρύσσοντας την έναрξη των εργασιών του Skopje Economic Forum που οργανώνουν σήμερα στα Σκόπια το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Συλλυπητήρια προς τον ελληνικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων απέστειλε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μαρίας Ζαχάροβα. «Με βαθιά θλίψη και πόνο έγινε γνωστή στη Ρωσία η είδηση της τραγωδίας» αναφέρει σε δήλωσή της και προσθέτει: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές εκφράζουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό, πρωτίστως στις οικογένειες, που έχασαν αγαπημένους και οικείους τους. Ευχόμαστε τάχιστη ανάρρωση στους τραυματίες».

«Κουράγιο» γράφει στα ελληνικά ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ειδικότερα, στην ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει: «Βαθιά θλίψη από το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι με τον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή της θλίψης. Κουράγιο».

Τα ειλικρινή της συλλυπητήρια εξέφρασε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συλλυπητήρια από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Τηλεφωνικές συνομιλίες Ν. Δένδια με ομολόγους του

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επίσης σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους ομολόγούς του, οι οποίοι επικοινώνησαν προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής της Πορτογαλίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Συνομίλησε ακόμη με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς και τους ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο κ. Δένδιας τους ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

naftemporiki.gr