Την απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωβουλευτής του Renew και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιν΄τ Βελντ, με θέμα: «Η παράνομη εξαγωγή τεχνολογίας επιτήρησης από Ελλάδα και Κύπρο στο Σουδάν», σχετικά με το πως αντιμετωπίζει την υπόθεση της παράνομης εξαγωγής κακόβουλου λογισμικού μέσω Ελλάδας και Κύπρου στο Σουδάν.
Σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής, με ερώτησή της από τις 7 Δεκεμβρίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το κακόβουλο λογισμικό, εξάγεται από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Μία από αυτές είναι και το Σουδάν.
Η απάντηση του Ντομπρόβσκις
Σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Σόφι Ιν΄τ Βελντ με θέμα «Η παράνομη εξαγωγή τεχνολογίας επιτήρησης από Ελλάδα και Κύπρο στο Σουδάν», η απάντηση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η εξής:
«Η Επιτροπή σημειώνει τις πληροφορίες που διαβίβασε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου και υπενθυμίζει ότι, με την επιφύλαξη της εξουσίας της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, τα κράτη μέλη είναι κυρίως υπεύθυνα για την εφαρμογή και την επιβολή των ελέγχων βάσει του κανονισμού για τη διπλή χρήση.
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναφέρουν τις απορρίψεις, αλλά όχι τις άδειες που χορηγούνται για την εξαγωγή αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης εκτός ΕΕ. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει την Επιτροπή να συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για να υποστηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή των ελέγχων των εξαγωγών της ΕΕ. Η Επιτροπή επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για να διευκρινίσει τις συνθήκες της υπόθεσης.
Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι οι εθνικές αρμόδιες αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις παραβίασης του κανονισμού για τη διπλή χρήση. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή κάλεσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές σε ανταλλαγή απόψεων για τις ενέργειες και τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων του ελέγχου των εξαγωγών καθώς και των κινδύνων καταστρατήγησης.
Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2021. Ως εκ τούτου, η έκθεση για την εφαρμογή του κανονισμού διπλής χρήσης, που δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και η οποία επικεντρώθηκε στην εφαρμογή των ελέγχων των εξαγωγών της ΕΕ για είδη διπλής χρήσης το 2021, μπορούσε να καλύψει μόνο ένα μέρος της χρονιάς».
Η ερώτηση της Σόφι Ιν΄τ Βελντ εδώ