Skip to main content

Σάσκια Μπρικμόντ (PEGA): Το θέμα της Ελλάδας πρέπει να μείνει ψηλά στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου

EUROPEAN PARLIAMENT

Κάλεσμα στην Κομισιόν να παρέμβει

Παρέμβαση έκανε η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές, Σάσκια Μπρικμόντ, στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: σκάνδαλο υποκλοπών και ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Η κ. Μπρικμόντ τόνισε πως η Ελλάδα «πρέπει να μείνει ψηλά στην πολιτική ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου», «όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάχρησης εξουσίας», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «η συντηρητική δεξιά σε αυτό το Κοινοβούλιο μας εμποδίζει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Εξεταστικής μας Επιτροπής για το λογισμικό Pegasus».

«Αρνούμαστε να μείνουμε άπραγοι και να παρακολουθούμε τις παράνομες υποκλοπές δημοσιογράφων ή πολιτικών αντιπάλων. Αρνούμαστε επίσης τις συνεχείς πιέσεις στην κοινωνία των πολιτών, την ποινικοποίηση των μεταναστών και όσων τους υποστηρίζουν, τις συνεχείς επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, στα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, στη διάκριση των εξουσιών – ο κατάλογος συνεχίζεται, απλά κοιτάξτε την έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα».

«Ο κατάλογος συνεχίζεται σε μια χώρα όπου, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, οι πολιτικές προτεραιότητες θα έπρεπε να είναι αλλού, δεδομένης της προβληματικής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Ας το παραδεχτούμε: η Ελλάδα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με την Πολωνία και την Ουγγαρία πριν από αυτήν».

«Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι, χωρίς αποφασιστική και άμεση αντίδραση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι επιθέσεις στο κράτος δικαίου, όταν είναι τόσο προχωρημένες, επιδεινώνονται, εις βάρος όλης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουμε. Στο λίκνο της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου αποτυγχάνει, οπότε είναι στο χέρι μας να δράσουμε. Και εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ο εγγυητής των συνθηκών και να προχωρήσει πέρα από το στάδιο των συστάσεων, αν τα κράτη μέλη παρεκκλίνουν τόσο πολύ».

naftemporiki.gr