Skip to main content

Ελλάδα και Βουλγαρία ενισχύουν την στρατηγική ενεργειακή τους συνεργασία με δύο μνημόνια

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επί τάπητος η κατασκευή νέου αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς - Συνεργασία στον τομέα της προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου

Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρουσία των δύο ηγετών υπεγράφησαν από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών δύο μνημόνια κατανόησης, τα οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα καταστήσουν τις Ελλάδα και Βουλγαρία ενεργειακούς παρόχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το πρώτο αφορά την ενεργειακή συνεργασία στον τομέα της προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου, και το δεύτερο τη διερεύνηση του ενδεχομένου κατασκευής ενός νέου έργου αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει τους Λιμένες Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ακόμη ένα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας. «Είναι αλήθεια πως η εξέλιξη αυτή γίνεται επίκαιρη λόγω και της γεωπολιτικής συγκυρίας. Ο ρωσικός αναθεωρητισμός σκοντάφτει στη γενναία άμυνα του ουκρανικού λαού, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί οικονομικό πόνο, γιατί η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο σε αυτή την απειλή μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απέναντι σε αυτήν την μεγάλη πρόκληση η μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας την ανάγκη διαφοροποίησης και των πηγών, αλλά και των οδεύσεων της ενέργειας.

Συνεργασία στον τομέα της προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου

Στο εξής, όπως είπε ο πρωθυπουργός ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις του Chiren στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ενώ αντίστοιχα βουλγαρικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. Έτσι και οι δύο χώρες έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές για την ενεργειακή τους ασφάλεια. «Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία διμερή συμφωνία η οποία όμως έχει ευρωπαϊκό βεληνεκές, καθώς μετατρέπει και τις δύο χώρες μας σε ένα σταυροδρόμι διακίνησης αερίου όχι μόνο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, αλλά και προς την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε.

Σημείωσε επιπλέον πως η συμφωνία αυτή έρχεται, μάλιστα, σε συνέχεια μίας ανάλογης συνθήκης που έχει υπογράψει η χώρα ήδη με την Ιταλία, διαμορφώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ένα εναλλακτικό ενεργειακό δίκτυο στρατηγικής σημασίας.

Επί τάπητος η κατασκευή νέου αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς

Εστιάζοντας στο δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας είπε πως αφορά το πετρέλαιο και τη χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές. «Αθήνα και Σόφια, Σόφια και Αθήνα δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα δύο κομβικά λιμάνια: την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς, αλλά και μέσω αυτών δύο θάλασσες: το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ένα σχέδιο, που όπως συζητούσαμε μέσα, αναβιώνει. Αλλά αναβιώνει υπό το φως νέων συνθηκών, όχι ως αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, αλλά ως αγωγός Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς, προσφέροντας στη Βουλγαρία εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού μαζί φυσικά και με ασφαλέστερο, με ταχύτερο και με φθηνότερο τρόπο μεταφοράς καυσίμων. Όχι μόνο γιατί υποκαθιστά τα δεξαμενόπλοια τα οποία πρέπει να διέρχονται τα στενά του Βοσπόρου, αλλά και γιατί έτσι θα προστίθεται σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις οι οποίες ήδη λειτουργούν ή κατασκευάζονται -και μιλάω για τον IGB, για το FSRU της Αλεξανδρούπολης, για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της νέας Σάντας με τη Marista» υπογράμμισε.

Ο πρώτος αυτός αγωγός, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ενώνει την Ελλάδα με το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και με τον υπό ανάπτυξη κάθετο διάδρομο, αλλά και το Διαδριατικό Αγωγό, τον ΤΑΡ και τροφοδοτεί πλέον τα Βαλκάνια με απώτερο στόχο, να φτάσει το φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Ουκρανία. Επιπλέον, πρόσθεσε, συνέβαλε και στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Μολδαβίας, με τον ΤΑΡ να οδηγεί αζέρικο αέριο μέσω Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Άλλωστε η χωρητικότητα του IGB, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί στο 94% περίπου, μόλις 6 μήνες μετά τη λειτουργία του.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράντεφ, αφού τόνισε ότι η παραδοσιακή συνεργασία των δυο χωρών ενισχύθηκε περισσότερο με τα δυο μνημόνια, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσβαση στη Ρεβυθούσα. «Υπενθυμίζω πόσο σημαντικά πράγματα υλοποιήσαμε στη σχέση και τη συνεργασία μας τον τελευταίο χρόνο» σημείωσε και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των συνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου καθώς και στην αύξηση των ποσοτήτων εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

«Όλα αυτά υπερβαίνουν τις διαστάσεις μιας διασυνοριακής συμφωνίας. Ελλάδα και Βουλγαρία αποδείχτηκαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Η συνεργασία αυτή αλλάζει τον χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις δυο χώρες. Η υπογραφή των δυο μνημονίων είναι η συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται από Ελλάδα και Βουλγαράι στην ίδια κατεύθυνση».