Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες της χθεσινής επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία ενώ πληθαίνουν τα διεθνή δημοσιεύματα που προβλέπουν ουσιαστική βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων ως αποτέλεσμα της ελληνικής υποστήριξης.
Η φωτογραφία από τη θερμή συνάντηση Νίκου Δένδια και του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια φιλοξενήθηκε στα ρεπορτάζ των μεγαλύτερων διεθνών μέσων που υπογράμμισαν ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας. Παράλληλα μίλησαν για «επίσκεψη καλής θέλησης» από την πλευρά της Ελλάδας. Μάλιστα, η ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press την οποία αναπαρήγαγαν τα πιο έγκυρα διεθνή μέσα επανέφερε στο τραπέζι τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών».
«Το ταξίδι του κ. Δένδια εντάσσεται σε έναν νέο γύρο της λεγόμενης “διπλωματίας των σεισμών”» ανέφερε το διεθνές πρακτορείο υπενθυμίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι συχνά ψυχρές αν όχι και εχθρικές. Θύμισε επίσης ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 1999 μόλις τρία χρόνια μετά το επεισόδιο των Ιμίων που είχε φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα της πολεμικής σύρραξης. Την επίσκεψη του κ. Δένδια κάλυψε και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) το εστίασε στην αγκαλιά των δύο υπουργών Εξωτερικών αλλά και στο γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των απειλών του Ερντογάν περί εισβολής.
Επισκέφθηκα σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια & συναντήθηκα με μέλη της 🇬🇷 Αποστολής Βοηθείας & με διασώστες από Αυστρία, Ολλανδία, Αργεντινή, Ελβετία και Ισλανδία. Επίσης, ενημερώθηκα για τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια απεγκλωβισμού & διάσωσης. pic.twitter.com/Ww7dEC3R0L
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 12, 2023
Στη «διπλωματία των σεισμών» αναφέρθηκε σε αρθρογραφία του και ο Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντής του προγράμματος Ειρήνευσης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια των διακυβερνήσεων Κλίντον, Μπους και Ομπάμα. «Η διπλωματία των σεισμών εκτόνωσε την ένταση και χαρακτήρισε μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας» ανέφερε και σημείωσε ότι πέρα από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, στο θετικό αποτέλεσμα είχαν συμβάλλει και οι ΗΠΑ οι οποίες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο παρουσιάζοντας συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και παροτρύνοντας τις δύο πλευρές «να προχωρήσουν». «Ο σεισμός κοντά στο Γκαζιαντέπ αποτελεί μια παρόμοια ευκαιρία για τη διπλωματία» σημείωσε ο κ. Φίλιπς ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει κάτι ανάλογο μεταξύ της Τουρκίας και των Κουρδικών πληθυσμών.
Αντίστοιχα το γερμανικό περιοδικό Stern αναφέρθηκε σε «ευκαιρία για ειρήνη» και σημείωσε ότι ο σεισμός στην Τουρκία εκτονώνει τη σύγκρουση στο Αιγαίο. «Ο καταστροφικός σεισμός παραμερίζει τις εχθρικές πράξεις και ίσως οι εχθροί να μπορέσουν ακόμη και να γίνουν φίλοι» επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα. Το περιοδικό εκτίμησε μάλιστα ότι «οι καταστροφικοί σεισμοί αποτελούν ίσως ευκαιρία για μια νέα αρχή στη σχέση των δύο χωρών». «Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν συνομιλούν ξανά, αφότου ο τούρκος πρόεδρος διέκοψε κάθε επαφή πριν από σχεδόν δέκα μήνες. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα είναι αρκετό για να μετατρέψει τους εχθρικούς γείτονες σε φίλους. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι, παρά τη δύσκολη σχέση, οι άνθρωποι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για τους Τούρκους και ότι η αλληλεγγύη υπερισχύει των πολιτικών διαφορών» ανέφερε το δημοσίευμα.