Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για «μπλόκο» σε κόμμα Κασιδιάρη

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση δεχθεί τη συγκεκριμένη φόρμουλα για να υπάρξει σύγκλιση - Αλ. Τσίπρας: «Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω»

Νέα τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή  ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. Ουσιαστικά η νέα τροπολογία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση Αλιβιζάτου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω – επισημαίνοντας πως το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την νέα τροπολογία – και να δεχθεί τη συγκεκριμένη φόρμουλα για να υπάρξει σύγκλιση.

Στην τροπολογία αναφέρεται πως «προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Αλ. Τσίπρας: Καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι o αποκλεισμός των ναζί, αλλά οι ψήφοι των ακροδεξιών

Μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «συνταγματικά προβληματική» την ρύθμιση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως αντί να οδηγήσει στον αποκλεισμό των νεοναζί από τη Βουλή μπορεί να τους δυναμώσει.

«Σας καλούμε να κανετε ένα βήμα πίσω, να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που να ακυρώνει την καθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν θα αφήνει παράθυρο για ανιστόρητους συμψηφισμούς και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με το γράμμα του Συντάγματος» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη, φανερώνει ότι «δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη επιθυμία να ορθώσουμε όλοι μαζί φράγμα απέναντι στην παρουσία και τη δράση των απογόνων του ναζισμού και του φασισμού».

Σημείωσε μάλιστα ότι χθες, μια μέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη «ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί», ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στο φασισμό».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης» και πως όλα τα γνωρίζει, «απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών». Είπε ότι ψαρεύει τόσο άτσαλα «στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια τώρα «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή» και ότι αυτά τα έβλεπε η Ν.Δ., «απλά δεν σας ενοχλούσε». Υποστήριξε πως στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρουν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί».

Ολόκληρη η τροπολογία

Με την προτεινόμενη διάταξη συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 92 του ν. 4804/2021 (Α΄ 90), με τη θέσπιση μιας πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα. Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 με τίτλο «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».