Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 12:00 στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».
Από το βήμα της Βουλής αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο στην παρέμβαση του θα εκπέμψει και πολιτικά μηνύματα:
Πρώτον, θα ασκήσει εκ νέου κριτική στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή και δεύτερον θα αναφερθεί στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων στο θέμα της τροπολογίας που πρακτικά αφορά το κόμμα «Κασιδιάρη» .
Στην ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει μια σειρά κινήσεων που γίνονται για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας. Ειδικότερα θα εστιάσει σε όσα έχουν γίνει, ασκώντας κριτική στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει στο παρελθόν συγκεκριμένες διατάξεις.
Έμφαση θα δώσει ο Κ. Μητσοτάκης στα μισθολογικά θέματα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμενων, ξεκινώντας από το επίδομα των ειδικών αποστολών (με το σχετικό κονδύλι να φτάνει τα 25 εκατομμύρια). Παράλληλα θα δώσει μια πρόγευση των επόμενων κινήσεων – όπως για παράδειγμα ένα νέο μισθολόγιο από το 2024- καθώς από την κυβέρνηση έχει επισημανθεί πως στόχος της επόμενης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί.
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την απόφαση του να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής. Έχει ήδη μιλήσει για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια» , ενώ από το Μαξίμου υπογραμμίζουν πως ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει μια σειρά θετικών μέτρων που έρχονται (π.χ. για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις).
Ζητείται συναίνεση στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στην ανάγκη να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην τροπολογία που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια. Με την συγκεκριμένη τροπολογία στόχος είναι να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο, ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, εγκληματικές οργανώσεις.
Από το κυβερνών κόμμα επισημαίνεται πως ουσιαστικά κλείνει ένα«παράθυρο» που δεν είναι άλλο, από το να ενδύεται μία κατ’ ουσίαν εγκληματική οργάνωση το μανδύα κομματικού σχηματισμού. Αφορά και τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», ως δήθεν αντικαταστάτες, αλλά στην πραγματική ηγεσία βρίσκονται και την ασκούν εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία βαρύνονται με σημαντική ποινική καταδίκη.