Την Τετάρτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η τροπολογία που στόχο έχει να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο, ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, εγκληματικές οργανώσεις. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στη ρύθμιση – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως η κυβέρνηση πάντα εξαντλεί όλα τα περιθώρια, ενώ χαρακτήρισε «προσχηματικές» τις αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων.
«Φοβάμαι ότι οι αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων είναι απολύτως προσχηματικές. Μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα. Δείχνουν ότι προσπαθούν να αποφύγουν να συναινέσουν. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συναίνεσης μέχρι την τελευταία στιγμή», σημείωσε.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στόχος της νέας διάταξης είναι να θέσει τις προϋποθέσεις, ώστε εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο ως κόμματα και να μην συμμετέχουν στις εκλογές με το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος. «Η διάταξη σε καμιά περίπτωση δεν εισέρχεται σε κυνήγι αναζήτησης και κρίσης της ιδεολογίας των κομμάτων. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να διακριβώσει εάν ένα κόμμα έχει ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή αν τα μέλη του μετέχουν σε δράσεις που εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, εξαιρετικά ανοιχτό σε ερμηνείες, θα δημιουργούσε συνθήκες που δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην ελληνική πολιτική σκηνή» σημείωσε.
Υπενθύμισε ακόμη πως η κυβέρνηση ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση από τον περασμένο κιόλας Νοέμβριο, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, είναι μία στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλα τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν συντεταγμένα να σταθούν απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Και εδώ δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις, ούτε αστερίσκοι, ούτε εξαιρέσεις, ούτε προσχηματικές διαφωνίες» τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου σχετικά με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και το ενδεχόμενο διεξαγωγής ντιμπέιτ, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «είναι αλήθεια πως ο κ. Τσίπρας παραχαράσσοντας την αλήθεια, αγνοώντας την ιστορία και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών έχει πει διάφορα αλλά αυτό που δεν έχει τολμήσει να πει είναι στο ερώτημα Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Συγκεκριμένα πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός για την κοινωνία και την πατρίδα, πότε η χώρα είχε ενισχυμένη θέση στο διεθνές περιβάλλον, πότε η κοινωνία είδε στήριξη και το κράτος να λειτουργεί για να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες συνέπειες από πρωτόγνωρες κρίσεις. «Σε αυτά αποφεύγει να αναφερθεί και προφανώς έχει κάθε λόγο να αποφεύγει και τη σύγκριση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος αναρωτήθηκε αν αυτό μπορεί να είναι αντικείμενο μιας μόνο τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. «Είναι ενδεικτικό της αλλοπρόσαλλης, αντιθεσμικής και αλλόφρονας στάσης που έχουν υιοθετήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που έχει οδηγήσει τη χώρα σε εκτροπή και την ίδια ώρα φυγομαχεί από το κοινοβούλιο. Δηλαδή για αυτή τη βαριά κατηγορία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά στο κοινοβούλιο αλλά συζητά στα τηλεοπτικά κανάλια. Έχουν υπάρξει περισσότερες από ποτέ αντιπαραθέσεις σε επίπεδο κοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τους τελευταίους μήνες να φυγομαχήσει. Όσο θα αναλώνεται σε αυτές τις παραδοξότητες, όσο θα επιδιώκει επικοινωνιακή τοξικότητα, εμείς θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις και να προωθούμε πολιτικές που θα ενδυναμώνουν την κοινωνία. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, σε άλλα μέσα και άλλα πεδία, θα υπάρξει η δυνατότητα και εκεί αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση σχετικά τα περί δυνατότητας μετεκλογικής συνεργασίας της Ν.Δ. με τον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως σε επίπεδο ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει και θα πετύχει αυτοδυναμία.