Skip to main content

Τροπολογία για Κασιδιάρη: Συμφωνία για τον στόχο, προβληματισμός για το περιεχόμενο

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η κυβερνητική τροπολογία δεν θα απαγορεύει τη λειτουργία του κόμματος του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, αλλά θα θέτει φραγμό στην συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις εκλογές.

Διακομματική συμφωνία ως προς την ανάγκη αποκλεισμού των νεοναζιστικών κομμάτων από τις εκλογές αλλά έντονες επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα και το περιεχόμενο της σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας διαπιστώνεται στον απόηχο της κατάθεσης της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών χθες στη Βουλή.

Η κυβερνητική τροπολογία δεν θα απαγορεύει τη λειτουργία του κόμματος του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, αλλά θα θέτει φραγμό στην συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις εκλογές. Η ρύθμιση, όπως υπογράμμισαν και κυβερνητικές πηγές, στοχεύει στον εντοπισμό της «πραγματικής» ηγεσίας του εκάστοτε κόμματος και στον αποκλεισμό του από τις εκλογές σε περίπτωση που αυτή έχει καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα ή για οποιοδήποτε αδίκημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα που έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας». Παράλληλα κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι στόχος της τροπολογίας είναι να αποκλείονται από τις εκλογές κόμματα στην ηγεσία των οποίων έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» και στην πραγματική ηγεσία των οποίων ασκούν άλλα πρόσωπα που έχουν ποινικές καταδίκες.

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στον ναζιστικό, ρατσιστικό λόγο

Η ρύθμιση δεν φαίνεται να ικανοποιεί, όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμφωνούν μεν στην ανάγκη να μπει μπλόκο στους νεοναζιστές αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για το περιεχόμενό της. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει καταθέσει ξεχωριστή Πρόταση Νόμου αναμένεται να ζητήσει απαντήσεις από την κυβέρνηση γιατί δεν αποδέχεται να διατυπωθεί ρητώς ότι αποκλείονται κόμματα με ναζιστικό ή ρατσιστικό λόγο όπως η Χρυσή Αυγή και το νέο κόμμα του Κασιδιάρη.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να προσέλθει με εποικοδομητικό πνεύμα στη σχετική συζήτηση την Τρίτη στη Βουλή. Σε αυτό το πνεύμα εμφανίζεται ανοικτή σε ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση με άξονα την πρόταση που κατέθεσε προ ημερών στο δημόσιο διάλογο ο Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Σύμφωνα με αυτήν, η ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο θα εξαντλείται στη διαπίστωση ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες σήμερα νόμιμες προϋποθέσεις (ελληνική ιθαγένεια και ελάχιστη ηλικία των υποψηφίων), «στις οποίες απλώς θα προστεθεί και μια τρίτη, η μη καταδίκη δηλαδή, έστω και πρωτόδικη, για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (άρθρα 187 και 187Α Π.Κ.)».

ΠΑΣΟΚ: Συνεισφέραμε αλλαγές, θα συνεισφέρουμε και στην Ολομέλεια

Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής κρατά στάση αναμονής σημειώνοντας ότι θα περιμένει το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για να τοποθετηθεί. «Συνεισφέραμε αλλαγές, θα συνεισφέρουμε και στην Ολομέλεια» σχολίασε σχετικά η Χαριλάου Τρικούπη η οποία υπενθύμισε ότι εξ αρχής είχε ζητήσει να μην προκληθεί «πόλεμος τροπολογιών». Κάλεσε δε όλα τα κόμματα της Βουλής να ομονοήσουν στον υπέρτερο στόχο να μην μπει μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή.

ΚΚΕ: Τροπολογία με επικίνδυνες γενικεύσεις

Σε διαφορετικό πνεύμα το ΚΚΕ αναμένεται να καταψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία προειδοποιώντας ότι περιλαμβάνει επικίνδυνες γενικεύσεις οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν στο μέλλον από  θιασώτες της θεωρίας των δύο άκρων. «Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να “στεγαστεί” η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση» τόνισε το ΚΚΕ. Άσκησε, όμως, κριτική και στην Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι επικαλείται «τον απαράδεκτο τρομονόμο».

Η Ελληνική Λύση έχει κρατήσει μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά της ως προς τη στάση που θα κρατήσει για την τροπολογία. Αντίθετα το ΜέΡΑ 25 έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «επικίνδυνα υποκριτική» από την πλευρά της κυβέρνησης.