Περίεργες… τροποποιήσεις καταστατικού ετοιμάζονται στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) που, αν πραγματοποιηθούν, ίσως φέρουν σε δυσχερή θέση την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η σχετική εισήγηση έχει ήδη γίνει προς τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου και αφορά το δικαίωμα διεξαγωγής εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει τροποποίηση καταστατικού με θετική ψήφο των 2/3 του ΔΣ. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί αφού ο σημερινός πρόεδρός του, σύμφωνα με καταγγελία που έχει γίνει από άλλα μέλη του ΔΣ, δεν θα έπρεπε να κατέχει την εν λόγω θέση, μιας και έχει διακοπεί ο ασφαλιστικός του δεσμός με το Ταμείο. Ουσιαστικά, τονίζεται ότι ο πρόεδρος του ΔΣ δεν εργάζεται στον κλάδο του Φαρμάκου από την 1.1.2015, άρα πώς θα μπορούσε να είναι και πρόεδρος του Ταμείου!
Ανάλογο ζήτημα ανακύπτει και για ένα ακόμα μέλος του ΔΣ του Ταμείου, που είναι ο εκπρόσωπος των εργοδοτών. Όπως καταγγέλλεται, το εν λόγω μέλος προέρχεται από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), που όμως δεν είναι ο αντιπροσωπευτικός του κλάδου γιατί συνιστά πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Αντίθετα, δευτεροβάθμια οργάνωση θεωρείται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που όμως δεν έχει εκπρόσωπο στο Ταμείο…
Αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα έγινε και κατά την σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Φαρμακοϋπαλλήλων στην Βουλή, με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον Διονύση Τεμπονέρα, υπεύθυνο για την κοινωνική ασφάλιση από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε τον προβληματισμό της καθώς τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψην της, δείχνουν ότι το Ταμείο, ενώ ήταν εύρωστο όταν δημιουργήθηκε το 2013, δίνοντας υψηλότερες παροχές «κατάντησε να δίνει σήμερα κατά 25% μέση σύνταξη λιγότερη από το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν υψηλότερες εισφορές. Στην κατάθεση του προϋπολογισμού του Ταμείου για το 2023 διαπιστώνεται η μείωση της περιουσίας του Ταμείου κατά 10 %, δηλαδή περίπου 30 εκατ. ευρώ».
Για τον λόγο αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι θα έπρεπε το υπουργείο Εργασίας να αλλάξει το καταστατικό σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εφαρμόζοντας αποφάσεις του ΣτΕ που υποχρεώνει αυτά τα Ταμεία να δίνουν «κατ’ ελάχιστον» συντάξεις ίσες με το Δημόσιο. Αντίθετα, σύμφωνα με την ενημέρωση των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας και των συνταξιούχων, στο υπουργείο Εργασίας, «ασχολούνται με τροποποιήσεις στις οποίες «τακτοποιούνται» προσωπικά θέματα του Προέδρου και μελών του ΔΣ, ώστε να συνεχίσουν να ασκούν Διοίκηση χωρίς να είναι ασφαλισμένοι στο φάρμακο και χωρίς τα προσόντα που προβλέπει μέχρι και ο τελευταίος νόμος. Παράλληλα, μειώνονται οι θέσεις που προορίζονται για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποκλείοντας από τις Συνεδριάσεις και από συμμετοχή σε επιτροπές όσους διαφωνούν, και όλα αυτά ενώ έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές για νέο ΔΣ! Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση, καλούμε τον Υπουργό να μην εγκρίνει τις αλλαγές στο καταστατικό και να ασκήσει ουσιαστική εποπτεία στον τρόπο Διοίκησης του Ταμείου, στα οικονομικά στοιχεία και στις παροχές που δίνει.»