Συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας είχαν σε θερμό κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ο κ. Νετανιάχου επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Ενδεικτικό του καλού κλίματος της συνάντησης είναι ότι διήρκησε τον διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του κ. Δένδια να επισκεφθεί την Ελλάδα. Αυτήν την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών γίνεται δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ.
Σε κοινές δηλώσεις του νωρίτερα μετά από τη συνάντηση που είχε στα Ιεροσόλυμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις συγκλίνουσες οπτικές σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον κοινό σεβασμό σε μια διεθνή τάξη που στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες και σ’ ένα κοινό όραμα για τη γειτονιά τους».
https://twitter.com/NikosDendias/status/1620339660877881346
Ευχαρίστησε παράλληλα τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ για την ξέκαθαρη δήλωση που έκανε νωρίτερα για τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τόνισε πως οι στενοί δεσμοί φιλίας και ο αμοιβαίος σεβασμός δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον για τις διμερείς σχέσεις.
Όπως επισημαίνεται απο την ελληνική διπλωματία, είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων, κάνει ρητή δήλωση για τη στήριξη της κυριαρχίας και των κυριαχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Επιπλέον, διαμήνυσε πως ο αναθεωρητισμός και οι παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα στέλνει και πρέπει να στείλει το πιο ισχυρό μήνυμα καταδίκης τους.
«Απειλή για τη διεθνή τάξη η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία»
Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, «η οποία συστηματικά παραβιάζει το έδαφός μας, τον εναέριο χώρο, χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, κλιμακώνει τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων ανοικτών απειλών εισβολής ή (εκτόξευση) βαλλιστικού πυραύλου στην Αθήνα». Τέτοιες συμπεριφορές είναι απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας
Εστιάζοντας στις συνομιλίες που είχαν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως συζήτησαν τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, ανέφερε την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την καιτονομία, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαχείριση κρίσεων, το περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αποτυπώνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, είπε ότι ο ουρανός είναι το όριο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στην ενέργεια ως πεδίο συνεργασίας, λέγοντας πως συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και στον EastMed, με τον Νίκο Δένδια να αδράζει την ευκαιρία να ενημερώνει τον Έλι Κοέν ότι η Ελλάδα γίνεται ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ακόμη, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις επενδύσεις, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες.
Έμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας στον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους – μέλους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ε.Ε.
Ένας άλλος κρίκος της «σημαντικής συνεργασίας» μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι, για τον Ν. Δένδια, το «εξαιρετικό παράδειγμα» συνεργασίας της Διασποράς των δύο χωρών, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών.
Επιπλέον, εξέφρασε τις ελληνικές ανησυχίες όσον αφορά τις εξελίξεις στα χριστιανικά μέρη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και υπογράμμισε τη σημασία για την Ελλάδα της προστασίας των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδου Πατριαρχείου. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε το Ισραήλ για την υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026.
Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την προσθήκη των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχουν την ευκαιρία να συζητούν για περιφερειακά θέματα και να οραματίζονται τι μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω. Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετική ιδέα την τριμερή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη συνέχεια συνεχάρη το Ισραήλ για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά νέα για την περιοχή. Εξίσου, χαιρέτισε τις Συμφωνίες του Αβραάμ.
Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, είπε πως μια δίκαιη λύση είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών.
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τα θύματα της πρόσφατης «φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης» στο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε κάθε ενέργεια αντισημιτισμού. Τέλος, ο Νίκος Δένδιας προσκάλεσε τον Έλι Κοέν να επισκεφτεί την Ελλάδα και ιδίως την Κέρκυρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Σημειώνεται πως ο κ. Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. και ο δεύτερος διεθνώς, μετά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ από την ορκωμοσία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ