Skip to main content

Πικραμμένος: Ας μην εργαλειοποιούμε τη Δικαιοσύνη ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

«Δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνο τις αποφάσεις που την ικανοποιούν».

Στο πλαίσιο λειτουργίας της ΑΔΑΕ και τις «προσπάθειες επιλεκτικής εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρθηκε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας και εξελίσσεται την Παρασκευή.

Υπενθύμισε ότι ήδη από το 2009 υπάρχει γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις έως το 2011 – που ξεκαθαρίζει ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.

«Το πλαίσιο της λειτουργίας, της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων της (Δικαιοσύνης) ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως, οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στη δικαστική λειτουργία αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας» ανέφερε ο πρώην ανώτατος δικαστικός, διαβάζοντας τη γνωμοδότηση του 2009.

«Η συσταθείσα με τον νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ούτε νομιμοποιείται, ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η Δικαιοσύνη δια των οργάνων άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως» συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, διερωτώμενος για ποιο λόγο αντιδρούν τώρα οι συνταγματολόγοι ενώ τότε δεν είχε υπάρξει η παραμικρή διαφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνο τις αποφάσεις που την ικανοποιούν.

«Πρέπει να προασπίσουμε το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και να μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν βγάζει αποφάσεις που μας αρέσουν ή που δε μας αρέσουν. Διότι αυτό το πράγμα γίνεται» τόνισε ο άλλοτε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να κάνει ήσυχη τη δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της. Και να μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και λοιπά και λοιπά» συμπλήρωσε.