«Πλέον έχουμε την επιβεβαίωση λειτουργίας ενός παρακρατικού μηχανισμού, επιβεβαίωση που έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ΑΔΑΕ, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», τόνισε σε συνέντευξή του, ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, είπε πως «Έχουμε την επιβεβαίωση ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ο υπουργός κ. Χατζηδάκης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ και οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τους εξοπλισμούς».
«Η ΑΔΑΕ παρείχε την επιβεβαίωση παρακολούθησης για αυτά τα πρόσωπα μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, με βάση το νόμο που δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης στους αρχηγούς των κομμάτων», συμπλήρωσε.
«Αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε τώρα είναι ποιος έδωσε την εντολή. Και εδώ δεν υπάρχει καλό σενάριο: ή ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εντολή για να παρακολουθείται η ηγεσία του στρατού για δύο χρόνια ή κάποιος άλλος έδωσε την εντολή για να παρακολουθείται η ηγεσία του στρατού και ο κ. Μητσοτάκης δεν το γνώριζε.
Και τα δύο είναι τρομακτικά», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «το πρώτο σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης συντόνιζε συνειδητά ένα παρακρατικό δίκτυο παρακολουθήσεων, κάτι που πλέον δείχνουν όλα τα στοιχεία». «Η ΕΥΠ προορίζεται για την εθνική ασφάλεια και όχι για τα ιδιοτελή συμφέροντα του κ. Μητσοτάκη. Η χώρα δεν είναι χωράφι του να νομίζει ότι μπορεί να παρακολουθεί όποιον θέλει δήθεν για λόγους “εθνικής ασφάλειας”», σχολίασε.
«Το δεύτερο», είπε, «σημαίνει ότι επί Κυριάκου Μητσοτάκη η ΕΥΠ είναι διάτρητη, έχουμε αυτονομημένους μηχανισμούς στο εσωτερικό της και αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για την εθνική ασφάλεια».
«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πια τον κ. Μητσοτάκη, που επί τόσους μήνες έλεγε ότι δεν ξέρει αν παρακολουθείται η ηγεσία του στρατού, που όταν τον ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή αν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επέλεξε να το βάλει στα πόδια», είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν προέκυψε το θέμα με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη πριν έξι μήνες και ο κ. Μητσοτάκης έδιωξε τον κ. Δημητριάδη, τότε δεν ρώτησε τι συμβαίνει; Αν δεν ξέρει ότι επί δύο χρόνια παρακολουθούν την ηγεσία του στρατού, τότε ποιος είναι πρωθυπουργός σε αυτήν τη χώρα;», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για νόμιμες επισυνδέσεις, σχολίασε: «είναι νομότυπες, δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε νόμιμες μόνο και μόνο επειδή υπάρχει η υπογραφή της κ. Βλάχου». «Θα πρέπει να μας εξηγήσουν ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο έπρεπε, υποτίθεται, να τεθεί υπό παρακολούθηση η ηγεσία του στρατεύματος», ανέφερε.
Όσον αφορά την επίθεση της κυβέρνησης στην ΑΔΑΕ και το Χρήστο Ράμμο, σημείωσε: «είναι πολύ εντυπωσιακό ότι η ΝΔ παραδέχεται με τόσο εμφατικό τρόπο ότι δεν ανέχεται ακόμα και έναν άνθρωπο που απλά έπραξε το καθήκον του». «Η ανακοίνωση που έβγαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν 700 λέξεις, από τις οποίες οι 540 ήταν επίθεση στον κ. Ράμμο και την ΑΔΑΕ. Ξέχασε να βάλει μια μικρή φράση, ότι οι ένοχοι των υποκλοπών θα τιμωρηθούν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτό φανερώνει την ενοχή της κυβέρνησης.