Το ελληνικό Watergate, δηλαδή η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, εξακολουθεί να απασχολεί και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση, αλλά και να προστατεύσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στον απόηχο της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους. Αυτά πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να διενεργεί ελέγχους για την υπόθεση. Η γνωμοδότηση ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον κ. Ράμμο, ο οποίος και επεσήμανε ότι η ανεξαρτησία της αρχής του περιγράφεται ρητά στο Σύνταγμα της χώρας.
Σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σάσκια Μπρικμόντ, η οποία είναι και μέλος της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές, εξέφρασε τον προβληματισμό της για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή και τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ.
Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βέλντ, επέκρινε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σιγή ασυρμάτου της σχετικά με το «ελληνικό Watergate». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Το να δείχνει απλώς τα κράτη μέλη δεν είναι αρκετό. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή πρέπει να δράσει. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή αποτυγχάνει ντροπιαστικά να ενεργήσει ως θεματοφύλακας των Συνθηκών», έγραψε στο Twitter η Ολλανδή.
Griechenland: Der Generalstaatsanwalt droht der zuständigen Behörde mit strafrechtlichen Konsequenzen, sollte sie ihre Ermittlungen zur Abhöraffäre fortsetzen. Zweifel an der Unabhängigkeit der Justiz werden lauter. @TobiasZick in @SZ https://t.co/Zg67Jeigei
— Sophie in 't Veld (@SophieintVeld) January 23, 2023
Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς σχολίασε πάντως ότι η Ε.Ε. «δεν ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις προστασίας δεδομένων, οι οποίες κανονικά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών και δικαστηρίων προστασίας δεδομένων».