Στη Βουλή με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχη Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, φέρνουν 58 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το θέμα της «εργαλειοποίησης των φορολογικών ελέγχων ως μέσο απειλής ή συγκάλυψης».
Με αφορμή αρκετά δημοσιεύματα, οι βουλευτές σημειώνουν ότι «επανέρχονται στο ζήτημα της ‘εργαλειοποίησης’ των φορολογικών ελέγχων, που αφορά είτε τη χρήση της άσκησης ελέγχου από τις φορολογικές αρχές ως φόβητρο, είτε την καθυστέρηση ολοκλήρωσής τους, προκειμένου να μην αναδειχθούν παραβάσεις, που θα κόστιζαν πολιτικά και όχι μόνο».
«Διαπιστώνουμε από σχετική αρθρογραφία, ότι, ενώ υπάρχουν υποθέσεις αδιευκρίνιστων χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες υποθέσεις εικονικών τιμολογίων – ορισμένες εκ των οποίων φαίνεται να έχουν διαβιβαστεί από τη δικαιοσύνη στη φορολογική Αρχή – φαίνεται να καθυστερεί η ολοκλήρωσή τους, σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούνται ερωτηματικά στον Τύπο, αλλά και στους πολίτες. Ταυτόχρονα, ανώτατος δικαστικός λειτουργός, καλούσε έμμεσα σε “επιλεκτικούς” φορολογικούς ελέγχους εκδοτών, με το έργο των οποίων φαίνεται να ενοχλείται», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και παραθέτουν τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις.
Η ανεξαρτησία των φορολογικών μηχανισμών από πολιτικές και άλλου είδους παρεμβάσεις είναι βασικό προαπαιτούμενο, τόσο για την αποτελεσματικότητά τους, όσο και για την εμπέδωση κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης και όχι παρανομίας, αναφέρουν επίσης οι βουλευτές και υπογραμμίζουν ότι οι φορολογικοί έλεγχοι οφείλουν να πραγματοποιούνται με μόνο κριτήριο την προάσπιση των δημοσίων εσόδων και ευρύτερα το δημόσιο συμφέρον.
«Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό οι φορολογικοί έλεγχοι να χρησιμοποιούνται ως φόβητρο και μέσω άσκησης πολιτικής πίεσης. Οι φορολογικοί έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται ανεπηρέαστα έναντι όλων, ανεξάρτητα οικονομικών, πολιτικών ή άλλων δεδομένων», σημειώνουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ενημερώσει τη Βουλή:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι φορολογικοί έλεγχοι;
2. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε δημόσια απάντηση προς τον ανώτατο δικαστικό, ώστε να υπερασπιστεί τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς;
3. Με ποια μέτρα σκοπεύει να αντιμετωπίσει κωλυσιεργίες, πιθανές εσκεμμένες αβλεψίες στην άσκηση του ελεγκτικού έργου, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο και τα πρόσωπα που ελέγχονται;