Skip to main content

Εκλογικός …συναγερμός σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Απρίλιος φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος μήνας για τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που βάζουν εμφατικά τo δίλημμα της επόμενης αναμέτρησης. Το ακριβές momentum των εκλογών δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, ωστόσο φαίνεται πως ο Απρίλιος είναι ο επικρατέστερος μήνας για τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Επομένως μια σειρά ανοιχτών θεμάτων ζητούν λύση εδώ και τώρα και οι πολιτικοί μονομάχοι ξετυλίγουν την στρατηγική με την οποία θα φτάσουν μέχρι στις κάλπες. Τα ψηφοδέλτια κλείνουν, οι περιοδείες εντείνονται και η επικοινωνιακή μάχη γίνεται όλο και εντονότερη.

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση που θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία, ανάλογα βέβαια και με την δυναμική των εκτός Βουλής κομμάτων. Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι στο 11% για την αυτοδυναμία απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 37.3%. Ωστόσο αν το ποσοστό της εκτός Βουλής κομμάτων είναι 9% τότε για τις 151 έδρες απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.8%.

Με σύνθημα «σταθερότητα» πορεύεται η Ν.Δ.

Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για διπλές εκλογές και επιμένουν σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας, βάζοντας το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες;». Αυτό που τονίζεται είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες και εμφατικά σημειώνεται πως δεν πρέπει να υπάρξει …χαλαρή ψήφος στις εκλογές.

«Τα ζητήματα της αξιοπιστίας, της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας είναι σημαντικά για τους Έλληνες σήμερα. Για πρώτη φορά αισθάνονται ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Δεν νομίζω ότι θα ήθελαν να ρισκάρουν εκτροχιασμό από αυτή την πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός. Στο δρόμο προς τις κάλπες το δίλημμα που θα μπαίνει είναι αν η χώρα «θα κάνει βήματα μπροστά η πίσω», ενώ στόχος είναι να υπάρχει μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ.

Από το κυβερνών κόμμα επιμένουν να … πολιορκούν το κέντρο και με ανάλογη ρητορική θα φτάσουν μέχρι τις εκλογές. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν βέβαια πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ρίξει σκιές στη σχέση με ένα κεντρώο κοινό που δεν έχει δεσμούς με το κόμμα αλλά είχε ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019. Ωστόσο εκτιμούν πως με μια θετική ατζέντα στην οικονομία – δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτό είναι το θέμα της πρώτης θεματικής συνέντευξης του πρωθυπουργού τη Δευτέρα- μπορούν να προσεγγίσουν εκ νέου αυτό το ακροατήριο.

Προοδευτική διακυβέρνηση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Από την Κουμουνδούρου εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για θέματα οικονομίας όσο και διαφάνειας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη που επιδιώκουν να ξανακερδίσουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει μπροστά και στόχος είναι με μια σειρά πρωτοβουλιών να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες επέλεξε να μην ακολουθήσει την «πεπατημένη» των επισήμων συναντήσεων αλλά να επισκεφθεί οικογενειακή βιοτεχνία στο Αιγάλεω. Παράλληλα συνεχίζεται η καμπάνια «Χάου Του» που απευθύνεται στους νέους και σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media εμφανίζεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας

Στο μείζον θέμα της οικονομίας η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για να τιθασεύσει τις τιμές και να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια. Παράλληλα καταθέτει μια σειρά προτάσεων για την επόμενη ημέρα, όπως κατώτατος μισθός 800 ευρώ και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (άρα για φέτος 10% επιπλέον αύξηση), αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για όλους, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης