Skip to main content

Σακελλαροπούλου: Τις πολεμικές αποζημιώσεις έθεσε στη συνάντηση με τον Σολτς

(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Μετά την συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Βερολίνο.

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο Βερολίνο ολοκλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά και την συνάντησή της με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Όπως επισημαίνει η ελληνική προεδρία κατά την συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Τα θέματα που τέθηκαν στην συζήτηση ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τουρκική επιθετικότητα, οι πολεμικές αποζημιώσεις, το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενη στην Τουρκία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κ. Σολτς την πάγια θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία «το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο» και δήλωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, «οι οποίες συνδυάζονται με μια εμπρηστική ρητορική σε πρωτοφανή επίπεδα». Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» και η αποφυγή της εργαλειοποίησής του.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πρόεδρος ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «στην καταδίκη της παράνομης ρωσικής εισβολής». Εξέφρασε ακόμη την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επίσης στον συνομιλητή της το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει το θέμα για την Ελλάδα και χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ